Antena Meniu Search
x

Video Ce droguri comandau adolescenții români pe site-uri din Olanda. "Drogul elevului" are efecte devastatoare și ireversibile

Poliţia Română a blocat accesul la zeci de site-uri din Olanda de pe care elevii din România comandau NSP-uri, drogurile numite "legale" sau "drogul elevului". Legale doar cu numele, pentru că în realitate ele sunt catalogate ca droguri de mare risc, pentru că au efecte devastatoare. 

de Redactia Observator

la 03.08.2023, 09:02

Vezi și

Consumul de droguri a explodat în rândul adolescenţilor, iar fenomenul pare de neoprit în condiţiile în care aproape zilnic apar amestecuri psihoactive pe care oricine le poate cumpăra de pe internet. Amestecuri care imping din ce în ce mai mulţi copii, unii chiar şi de 12 ani, într-un necunoscut din care puţini mai reuşesc să iasă. 

Sebastian, consumator: Fie ajungi la psihiatrie sau înnebuneşti, fie mori, fie ajungi la puşcărie. Cam asta e bătălia cu drogurile. Am început cu etnobotanice, pentru că erau mai ieftine şi aia a fost o uşă ca să deschidă către alte droguri. Dacă vrei să faci rost de droguri, poţi să faci rost de oriunde. Din găşti, anturaj, faci în aşa fel încât să găseşti o persoană care cunoaşte altă persoană.

Sebastian, un băiat de 22 de ani din Dej, a trăit ani de zile un coşmar. A încercat drogurile de la 14 ani şi l-au condus la psihiatrie, în pragul suicidului, în urmă cu un an şi jumătate. 

Sebastian, consumator: Am ajuns la capătul puterilor din cauza drogurilor. Am distrus totul în jurul meu, familia, relaţiile, cariera, prietenii, sănătatea. A fost greu... intri în sevraj, ai nevoie să consumi. 

Pe acelaşi subiect

"Drogul elevului". Ieftin, dar cu efecte devastatoare

Apărute în 2009, substanţele psihoactive sunt schimbate periodic de cei care le produc, aşa încât să evite o perioadă lista celor interzise. Acum reprezintă 30 la sută din piaţa drogurilor din România. Sunt substanţe chimice dezvoltate în laborator pentru a imita efectul drogurilor tradiţionale, dar la preţuri mult mai mici. Li se spun "NSP-uri", "legale" sau "drogul elevului".

Ramona Dabija, director ANA: Acesta este un drog foarte ieftin, care este ușor accesat de către tineri și aici ne referim de la tinerii de 16 ani până la 35 de ani. Cea mai mică vârstă declarată este de 13 ani. Se pot găsi pe stradă, dacă în același timp ei de multe ori nu știu ce cumpără. De foarte multe ori sunt chiar ei înșelați.

Ieftin, dar cu efecte devastatoare şi ireversibile. 

Bogdan Gheorghe, medic ANA: Principalul efect al acestor substanţe este efectul produs asupra sistemului nervos central, determinând apariţia unor stări confuzionale, a unor halucinaţii puternice, a unor episoade de panică foarte severă, dar şi unor episoade paranoide. /Creşteri de ritm cardio vascular, creşterea tensiunii arteriale,  simptome care pot duce la un consum regulat de cantităţi mari de astfel de substanţe sau o supradoză, chiar la un stop cardio respirator. 

"Drogul elevului" s-a răspândit foarte repede nu numai pentru că este foarte ieftin, ci şi pentru că poate fi cumpătat de pe internet. Asta pune în dificultate autorităţile. 

Ofițer DCCO: S-a redus posibilitatea celor care încearcă să cumpere droguri sau substanţe psihoactive din mediul online de a accesa 20 de siteuri care oferă astfel de substanţe. 

Toate aduse din Olanda, ţară în care nu sunt incriminate de lege, se vând ca substanţe pentru experimente în laboratoare chimice şi ajung în România prin firmele de curierat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ce droguri comandau adolescenții români pe site-uri din Olanda. "Drogul elevului" are efecte devastatoare și ireversibile