Ce este sindromul bebelușului zgâlţâit, fapta de care sunt suspectați cei doi părinți români arestați în Danemarca
Autorităţile din România se mobilizează pentru aducerea în ţară a lui Mathias, bebeluşul de numai o lună internat în Danemarca cu fractură şi hemoragie craniană. Părinții lui au fost arestați, după ce medicii de acolo au alertat poliţia pentru că starea copilului le-a trezit suspiciuni. Bănuiesc „sindromul bebeluşului zgâlţâit”. În timp ce Ministerul Familiei solicită aducerea în ţară a copilului, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, discută despre acest caz cu ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti.
Sindromul bebelușului zgâlţâit sau scuturat (shaken baby syndrome) este o formă gravă de abuz asupra copiilor, care poate fi chiar fatală pentru sugari. În Vestul Europei este o faptă pedepsită cât se poate de serios. În Marea Britanie, de exemplu, unul din șase decese provocate la sugari este înregistrat ca fiind cauzat de zgâlțâirea copilului.
Ce este sindromul bebelușului zgâlţâit?
Sindromul a fost descris încă din anul 1970 și reprezintă o alterare gravă a creierului, a retinei, a membrelor si a coastelor din cauza mișcării bruște sau zgâlţâirea sugarului. Unul din patru copii care este scuturat cu putere moare din cauza rănilor suferite. Dintre bebelușii care supraviețuiesc, aproximativ 80% suferă daune permanente. În lume sunt mii de cazuri în fiecare an, dar multe rămân neraportate sau nediagnosticate. Vârsta la care apare acest sindrom este cuprinsă între 1-12 luni, dar uneori poate să apară și la 5-6 ani.
Sugarul are mușchii gâtului slăbiți și nu are creierul suficient de dezvoltat iar atunci când este bruscat creierul se mișcă înainte și înapoi în interiorul cutiei craniene. Acest lucru cauzează vânătăi, umflături, sângerări și poate fi fatal.
- Coşmarul unor părinţi români arestaţi în Danemarca, după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie...
- Cazul părinţilor români arestaţi în Danemarca. Ministrul Familiei vrea aducerea copilului în ţară pentru a fi...
- „În ce lume odioasă trăim”. Cum a fost surprinsă Sorana, românca din Danemarca arestată împreună cu...
Sindromul bebelușului zgâlţâit apare de obicei atunci când un părinte sau un îngrijitor scutură cu putere un bebeluș sau un copil mic din cauza frustrării sau a furiei - adesea pentru că cel mic nu se oprește din plâns. De obicei, nu este cauzat de mișcări ușoare cum ar fi jucatul copilului pe genunchi sau de căderi minore.
Poate provoca hemoragie craniană zgâlțâitul bebelușului?
„Sindromul bebelușului zgâlţâit este, fără îndoială, cea mai mortală formă de abuz asupra copiilor. De obicei, apare înainte de vârsta de 12 luni, când un părinte își pierde în cele din urmă răbdarea dacă nu poate calma bebelușul care plânge. De frustrare îl apucă de umeri și scutură rapid corpul copilului. Capul bebelușului poate fi lovit de o suprafață sau gâtul îi poate fi fracturat.
Creierul este lovit în interiorul dur al craniului, se ajunge la umflarea creierului și ruperea venelor minuscule provocând sângerare care pune viața în pericol. Cazurile grave sunt vârful aisbergului. Mulți copii pot avea leziuni minime ale creierului care nu sunt diagnosticate, dar care pot duce la probleme neurologice, cum ar fi deficit de atenție și probleme de învățare”, a explicat pediatrul american Harvey Karp.
John McMullan, pediatru la Spitalul de Copii din Sheffield, a declarat pentru BBC că scuturarea unui copil poate provoca leziuni cerebrale similare cu cele din box. „În box, incidența loviturilor la cap este relativ mică și daunele au loc, de obicei, de-a lungul anilor. În timp ce în cazul unui copil zgâlțâit, daunele au loc în câteva secunde”, spune el.
Care sunt simptomele și semnele sindromului bebelușului zgâlţâit
Simptomele și semnele sindromului copilului zgâlţâit includ: stare de agitație sau iritabilitate extremă, dificultate de a rămâne treaz, probleme de respirație, inapetență, vărsături, piele palidă sau albăstruie, convulsii, paralizie, comă.
Există cursuri pentru noii părinți care îi pot ajuta să înțeleagă mai bine pericolele zgâlțâitului violent și pot oferi sfaturi pentru a calma un copil care plânge și pentru a gestiona mai bine stresul. Este important ca părintele sau îngrijitorul să trateze întotdeauna copilul cu blândețe, iar dacă întâmpină probleme în a gestiona emoțiile sau stresul legat de îngrijirea unui copil, ar trebui să discute cu medicul.
Cei doi părinți români au fost arestați în Danemarca
Cei doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează „sindromul bebeluşului zgâlţâit”. Între timp, bunicii bebelușului internat spun că vor să îl crească în România iar Gabriela Firea a cerut oficial guvernului din Danemarca să permită aducerea în țară a copilului, separat de părinți.
Părinţii sunt în centre de detenţie diferite şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate. Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri.
Ambasada României la Copenhaga a obţinut permisiunea de a o vizita în centrul de detenţie pe mama copilului, a anunţat, sâmbătă seară, Ministerul de Externe. În continuare se fac demersuri pentru obţinerea acordului privind vizitarea tatălui, reţinut într-un alt centru din Danemarca. Autorităţile române sunt în contact direct și cu spitalul unde este tratat copilul. Familia celor doi din România susţine că problemele de sănătate ale copilului provin în urma naşterii şi au cerut ajutor autorităţilor de la Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰