Antena Meniu Search
x

Video Ce este "Storm Surge", fenomenul care a provocat dezastru pe litoral. Valuri ca la tsunami şi vânt la fel de puternic ca un uragan

Cea mai puternică furtună care a lovit litoralul românesc a lăsat urme adânci. Dezastrul provocat de rafalele care au atins şi 120 de kilometri pe oră este încă vizibil! În Constanţa, zeci de copaci sunt în continuare prăbuşiţi peste străzi şi case, iar un acoperiş spulberat de vânt peste un loc de joacă a rămas nemişcat mai bine de 24 de ore.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.11.2023, 19:42

Vezi și

Deşi au trecut aproape 48 de ore de la urgia istorică de la malul mării, urmările se văd aproape la tot pasul. Un acoperiş prăbuşit peste un loc de joacă e tot acolo, deşi au fost făcute sesizări repetate.

Femeie: Dacă sunăm la dânşii, aşa ne spun, sunt foarte multe sesizări, aşteptaţi. E strigător la cer. Vin, fotografiază, pleacă. Atâta tot. Nu putem să ieşim din scară, suntem blocaţi.

Bărbat: Locul arată ca după furtună! E plin de cuie, cioburi, există persoane care deja s-au accidentat.

La nivelul regiunii, bilanţul este înfiorător. 50 de acoperişuri au smulse de pe clădiri, 60 de maşini au fost avariate, 4 ţevi de gaze fisurate şi 21 de localităţi au rămas fără curent electric.

Pe acelaşi subiect

Peste o mie de apeluri au fost făcute la sistemul unic de urgenţă

Peste o mie de apeluri au fost făcute la sistemul unic de urgenţă. Mai bine de 400 de pompieri au intervenit până acum la sute de misiuni. Peste 250 de copaci au fost smulşi din rădăcini, iar alţi peste o sută stau şi acum să cadă.

Andreea Filip, reporter Observator: În mai puţin de 50 de metri, sunt unul, doi, trei, patru, cinci arbori care au fost smulşi cu tot cu rădăcină din pământ, în timpul furtunii de sămbătă seara. Unii sunt la pământ şi aşa au rămas, blochează accesul pe trotuar, iar alţii sunt căzuţi direct pe casă de aproape 48 de ore.

Clădirile mai vechi din oraş în care funcţionează şcoli şi alte instituţii s-au transformat în pericole publice - au rămas fără ţigle şi tencuială.

Rafalele puternice au rupt şi crucea de pe turla unei biserici. Autorităţile par depăşite de dezastru.

Ionuț Rusu, viceprimar Constanța: Primele lucruri pe care vrem să le facem, să restabilim utilităţile publice. Şi să degajăm trotuarele, la fel, de pe artere.

În Portul turistic Tomis, 15 bărci au fost scufundate.

Florin Iorga, pescar: Toate au fost ancorate, dar când vine urgia valului nu mai ţine cont de nimic. De nicio ancoră, de nicio legătură, de nimic.

Adrian Bîlbă, doctor în științe și biolog: Sunt schimbări climatice şi dacă este să luăm în considerare tot istoricul acestui an, din ce în ce mai mult avem influenţă continentală. Portul Tomis constituie un mijloc de protecţie pe vântul dominant pe nord-est. Când intervine un nord-vest, o rotire a acestuia se produc şi s-au produs, după cum s-a văzut, nişte efecte destul de serioase. Noi ne-am obişnuit la Marea Neagră să stăm cu briza, să stăm liniştiţi. Cu câteva zile în urmă, chiar semnalam un vânt de vest atât de puternic încât marea coborâse, se retrăsese cu 30, 40 de cm.

Furtuna a făcut ca întreg litoralul să fie de nerecunoscut

Furtuna a făcut ca întreg litoralul să fie de nerecunoscut. În Eforie Nord, parcările s-au transformat în lacuri. Iar în Vama Veche, marea a înghiţit întreaga plajă.

Doi turişti de 38 şi 41 de ani au scăpat ca prin minune cu viaţă după ce furtuna i-a prins la pescuit pe brațul Sfântu Gheorghe. Oamenii au sunat disperaţi la 112. Mica ambarcaţiune în care erau a fost găsită după doar o oră, plutind în derivă.

Ciclonul care a ajuns în acest weekend pe litoral a devenit tot mai puternic deasupra Mării Negre. Meteorologii spun că a fost alimentat de aerul foarte rece dinspre nord-estul continentului care a intrat în contact cu aerul cald, de 11 grade, de deasupra mării. Astfel, vântul a ajuns la puterea unui uragan.

S-au adunat 178 litri pe metru pătrat în doar 48 de ore

Simona Căpșună, meteorolog Observator: Valurile au fost amplificate de aproape 10 ori de rafalele susţinute ale vântului care au depăşit viteza de 100 km/h. S-au format în acest fel valurile de furtună, numite în limba engleza Storm Surge, iar acestea, la fel ca în cazul valurilor tsunami, au continuat să avanseze peste linia ţărmului şi au pătruns adânc peste uscat. Amplitudinea fenomenului a fost şi mai mare ca urmare a faptului că vântul a bătut dinspre nord-est, adică exact din direcţia din care vine curentul Mării Negre în zona costieră a României.

Cea mai puternică furtună dezvoltată în bazinul Mării Negre în luna noiembrie a venit şi cu ploi cât pentru trei luni. 178 litri pe metru pătrat în doar 48 de ore. Ploile vor fi frecvente şi în perioada următoare, în cea mai mare partea a ţării, iar la munte vor continua ninsorile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Ce este "Storm Surge", fenomenul care a provocat dezastru pe litoral. Valuri ca la tsunami şi vânt la fel de puternic ca un uragan