Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce reprezintă Ziua Planetei Pământ, sărbătorită pe 22 aprilie 2023

Ziua planetei Pământ 2023, sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie, ne aminteşte din nou, tuturor, despre cât de importantă e lumea în care trăim. Planeta Pământ e plină de resurse şi ne este casă, însă ea trebuie îngrijită pentru a ne putea bucura cât mai mult de o viaţă sănătoasă. Iată care este semnificaţia zilei în care oamenii de pretutindeni celebrează Ziua Pământului, ajunsă la cea de-a 54-a ediţie.

de Redactia Observator

la 21.04.2023 , 22:31

Ziua Planetei Pământ e sărbătorită pe 22 aprilie Ziua Planetei Pământ e sărbătorită pe 22 aprilie - Shutterstock

Ziua planetei Pământ 2023. Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât şi al Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ.

Ziua Planetei Pământ este sărbătorită pe 22 aprilie 2023

Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009. "Mama-Pământ" este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care face posibilă existenţa omenirii. Această zi nu înlocuieşte celebrarea Zilei Planetei Pământ, prin ea se doreşte o subliniere a importanţei pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată acestuia se marchează în luna martie odată cu echinocţiul de primăvară.

Articolul continuă după reclamă

Ce semnificaţie are Ziua Planetei Pământ

Pe acelaşi subiect

În 1970, la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îşi arătau susţinerea pentru creşterea protecţiei asupra planete noastre. Ziua Planetei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA.

Misiunea EARTHDAY.ORG este de a diversifica, educa şi de a activa mişcarea ecologistă la nivel mondial, relatează Agerpres. EARTHDAY.ORG a devenit în decursul anilor cel mai mare recrutor din lume pentru mişcarea ecologistă, lucrând cu peste 150.000 de parteneri din peste 192 de ţări pentru a susţine acţiuni pozitive pentru planeta noastră.

În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări şi aducând problemele de mediu pe scena mondială. Evenimentul a dat un impuls uriaş eforturilor de reciclare la nivel mondial şi a ajutat la deschiderea drumului pentru Summitul Pământului al Naţiunilor Unite din 1992 de la Rio de Janeiro.

La 30 de ani de la prima manifestare, Ziua Pământului a transmis, în anul 2000, liderilor mondiali un mesaj important: cetăţenii din întreaga lume doreau acţiuni rapide şi decisive pentru stoparea încălzirii globale şi pentru producerea de energie curată. În istoria celebrării zile dedicate planetei noastre, anul 2000 a valorificat puterea mediilor digitale pentru a facilita milioane de conversaţii la nivel local în peste 180 de ţări iar apoi, 10 ani mai târziu, Earth Day Network a lansat A Billion Acts of GreenŽ şi The Canopy Project, Ziua Pământului din 2010 implicând 75.000 de parteneri globali din 192 de ţări.

De-a lungul deceniilor, EARTHDAY.ORG a adus sute de milioane de oameni în mişcarea ecologică, creând oportunităţi de angajament civic şi voluntariat. Ziua Pământului a implicat în 2020 peste un miliard de oameni, devenind importantă şi decisivă pentru acţiuni transformatoare pentru planeta noastră.

Evenimente care au loc pe 22 aprilie

Voluntari din zeci de state au în plan acţiuni de plantare de arbori, de strângere a gunoaielor sau de impulsionare a guvernelor pentru intensificarea acţiunilor privind combaterea schimbărilor climatice cu prilejul Zilei Planetei Pământ, marcată în acelaşi timp şi de avertizările oamenilor de ştiinţă legate de viitoare episoade de vreme severă şi de temperaturi record preconizate pentru anul acesta, informează Reuters.

Ziua Planetei Pământ, ajunsă la cea de-a 54-a ediţie şi care va fi marcată oficial sâmbătă, a prilejuit o săptămână de activităţi de conservare şi ecologizare desfăşurate în diferite locuri de pe glob, precum şi festivaluri care încep vineri la Roma şi Boston.

Mii de persoane sunt aşteptate vineri la Londra pentru a participa timp de patru zile la evenimente reunite sub denumirea ''Big One'', organizate de gruparea activistă Extinction Rebellion. La Washington este programat un marş pentru a-l convinge pe preşedintele Joe Biden să îşi ia angajamentul cu privire la încetarea utilizării combustibililor fosili.

Sâmbătă, voluntarii vor demara, de asemenea, campanii majore de curăţenie în zona lacului Dal din oraşul indian Srinigar, precum şi în oraşul devastat de uragan Cape Coral, din statul american Florida.

Joe Biden a promis joi că va creşte ajutorul acordat de Statele Unite ţărilor în curs de dezvoltare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a sista defrişările din pădurea amazoniană de pe teritoriul Braziliei, în timpul unei reuniuni cu lideri ai celor mai mari economii ale lumii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus reprezentanţilor statelor participante la Forumul Economiilor Majore că este necesar un ''progres considerabil în acţiunea climatică'' pentru a limita creşterea temperaturilor la 1,5 grade Celsius. El a avertizat într-un mesaj înregistrat şi dedicat Zilei Planetei Pământ că ''părem convinşi să distrugem''.

Ziua Pământului de anul acesta este marcată la câteva săptămâni după un episod de vreme extremă, cu temperaturi record de 45,4 grade Celsius, survenit în Thailanda şi un alt val de caniculă în India, unde cel puţin 13 persoane au murit din cauza insolaţiei la o ceremonie desfăşurată weekendul trecut.

Oamenii de ştiinţă au avertizat săptămâna aceasta că valuri de caniculă mortale pun ''o povară fără precedent'' asupra agriculturii, economiei şi sănătăţii publice din India, subminând totodată eforturile îndelungate ale acestei ţări de a reduce sărăcia, inegalitatea şi boala. Temperaturile medii globale ar putea atinge valori record anul acesta sau în 2024, determinate de schimbările climatice şi de anticipata revenire a fenomenului meteorologic ''El Nino'', au precizat joi oamenii de ştiinţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Evenimente » Ce reprezintă Ziua Planetei Pământ, sărbătorită pe 22 aprilie 2023