Antena Meniu Search
x

Video Cum vor călători minorii după intrarea României în Air Schengen. Părinţii, nevoiţi să stea la cozi în plus la aeroport

România intră în Air Schengen la sfârşitul acestei luni, dar adulţii care călătoresc cu avionul însoţiţi de copii nu scapă de formalităţi. Un proiect al Ministerului de Interne prevede ca minorii să treacă în continuare prin controalele Poliției de Frontieră. Agenţii ar urma să elibereze o autorizaţie specială de călătorie. Deşi autorităţile nu au explicat măsura, surse Observator susţin că România se teme că, în caz contrar, traficul de minori ar putea exploda. 

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 20.03.2024, 21:07

Vezi și

Proiectul de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne prevede ca toţi minorii care vor călători în afara ţării cu avionul să primească autorizaţia Schengen de la Poliţia de Frontieră. Părinţii, reprezentanţii legali sau persoanele care îi însoţesc pe copii vor fi nevoiţi să se prezinte în aeroporturi sau porturi cu cel mult 12 ore dar nu mai puțin de o oră înainte de îmbarcare, pentru a obţine autorizaţia de călătorie. 

Însoţitorii care nu se prezintă cu autorizaţia Schengen pentru minori riscă amenzi usturătoare

Ana Grigore, reporter Observator: În cazul în care legea va fi adoptată fără modificări, în aeroportul Otopeni vom regăsi, în apropierea zonei de check-in, spaţii special amenajate pentru obtinerea autorizatiei pentru minori. Însotitorii care nu obtin acest document si se prezintă  la îmbarcare fără el riscă să fie sanctionaţi cu o amendă ce poate ajunge până la 5000 de lei. 

Polițiștii de frontieră vor verifica inclusiv dacă însoțitorii minorului respectă regulile cu privire la libera circulație a cetățenilor români în străinătate. Este o măsură nemaiîntâlnită, pentru că în carta Schengen nu există restricţii pentru categoriile de persoane. 

Pe acelaşi subiect

Asociaţia Aeroporturilor cere Ministerului Afacerilor Interne reanalizarea legii în cel mai scurt timp

David Ciceo - preşedintele Asociaţiei aeroporturilor din România: Considerăm că s-ar îngreuna fluxul de pasageri şi mai ales la zborurile turistice, spre exemplificare Grecia, unde există foarte mulţi copii minori, ar trebui să stea la o coadă pentru verificarea documentelor, ulterior la o coadă de check-in. În ţările Schengen nu există asemenea prevedere. 

În prezent, în cazul în care minorul călătoreşte doar alături de unul dintre părinți sau de altă persoană, însoțitorul trebuie să le prezinte poliţiştilor de frontieră o declaraţie notarială,  document care va fi necesar şi după intrarea în vigoare a noii legi, potrivit proiectului actual. Varianta finală a proiectului va fi publicată până la sfârşitul lunii, atunci când România va intra in spațiul Schengen, aerian și maritim. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cum vor călători minorii după intrarea României în Air Schengen. Părinţii, nevoiţi să stea la cozi în plus la aeroport