Video Ce sfaturi are Dr. Shefali, expert în parenting, pentru români. Cum să ne creştem corect copiii
Fără pedepse, fără social-media, dar mai ales cu multă negociere între părinte şi copil. Sunt cele mai importante sfaturi pe care cei mai reputaţi specialişti internaţionali le-au transmis părinţilor din România. În ţara în care jumătate dintre adulţi recunosc că şi-au bătut măcar o dată copilul, conceptul de parenting a luat avânt, iar părinţii plătesc bani mulţi pentru cursuri online şi evenimente de la care să înveţe cum să îşi crească corect copiii.
Renunţă la social media, focusează-te pe propriul copil şi fii prezent acolo mai ales în primii ani de viaţă. Sunt sfaturile pe care Dr. Shefali, autorul bestseller-urilor de parenting, le are pentru părinţii tineri din România. Negocierea, şi în niciun caz pedeapsirea, este cheia spre buna creştere a copilului modern:
"O palmă pentru un copil înseamnă că ei sunt inutili, nu sunt importanţi, respectaţi, ei nu sunt destul de importanţi pentru părinte ca să îi trateze cu respect. Negocierea este că tu încerci să câştigi, şi el la fel, este win-win situation. Adolescentul vrea să vină acasă la mizeul nopţii, şi tu vrei să fie acasă la 9. Negociezi, şi aşa copilul va simţi că şi el are putere", explică Shefali, specialist în parenting.
Cum să ne creştem copiii corect
Tehnologia însă ar fi pericolul cel mai mare pentru copii. "Trebuie să fii foarte clar că social media este atât de negativă şi când ei sunt mici trebuie să ai limite precise, e ca şi cum îi dai un drog copilului tău, nu trebuie să vorbim despre cum pui limite pentru consumul de droguri, e un drog pentru creier!", adaugă Shefali, specialist în parenting.
Mihaela este mama unui copil de opt ani şi spune că s-a regăsit în stilul de parenting american. Cei mai mulţi părinţi tineri caută acum surse de informare cât mai diverse, iar trendul evenimentelor de parenting a explodat şi în ţara noastră. "Când îmi aşteptam copilul, am început să cumpăr compulsiv cărţi de sociologie din toate continentele. Aşa am început, din cărţi, şi apoi cu podcasturi cu informaţii, care pentru noi au fost mană cerească", povesteşte ea.
Psihologul Vanessa Lapointe le-a explicat părinţilor români că disciplina înseamnă să ştie să spună NU clar şi răspicat în faţa copiilor. "Spunem fără prăjituri înainte de cină, şi ce face copilul? Dar de ceeeee?Şi ce spuneţi imediat? Pentru că... o să îţi treacă pofta de mâncare. Acceptă nu-ul? O să spună - Nu nu, o să îmi mănânc cina, te rog dă-mi prăjitura. A acceptat nu-ul după nu? Nu. Motivul pentru care se întâmplă asta este pentru că tu încă vorbeşti. Nicio explicaţie! Când nu-ul a fost internalizat, abia după putem vorbi despre DE CE", spune Vanessa Lapointe, specialist în parenting.
Mai e mult până departe însa, pentru că jumătate dintre părinţii din România recunosc că şi-au bătut cel puţin o dată copilul, iar 1 din 6 părinţi spune că simte o presiune uriaşă din partea societăţii în legătură cu modul în care alege să îşi educe copiii. Dincolo de orice, nu uitaţi să vă jucaţi cu copiii voştri. Învăţarea prin joacă, spun specialiştii, este o lecţie esenţială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰