Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cei mai afectaţi români de retragerea celor 45 de medicamente din farmacii. Unele dintre ele nu au înlocuitor

45 de medicamente ar urma să fie retrase de pe piaţa din România, iar unele din ele nu au înlocuitor. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer, care oricum găseau greu tratament în ultima perioadă. Agenţia Europeană a Medicamentului are suspiciuni că medicamentele retrase aveau mai puţină substanţă activă şi nu aveau acelaşi efect ca cele de referinţă. 

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 09:05

Comisia Europeană cere scoaterea de pe piață a sute de medicamente comercializate în toate statele membre din Europa. Există suspiciunea că nu ar avea efectul dorit pentru tratarea bolii.

"46 de produse sunt autorizate și în România. Avem dintre acestea 7 produse care sunt în piață, 2 dintre acestea se eliberează fără prescripție medicală, un antiinflamator și antidiareic", spune Răzvan Mihai Prisada, președinte ANMDR.

Eficienţa medicamentelor, pusă la îndoială

Vezi și

Toate neregulile au plecat de la o firmă producătoare din India. Au fost descoperite nereguli în practica clinică, iar rezultatele și eficientă medicamentelor sunt acum puse la îndoială.

Pe acelaşi subiect

"Boli oncologice, boli de diabet, boli cardiovasculare, medicamente antiepileptice, sunt foarte multe clase terapeutice, unul din medicamente fiind ibuprofenul de 400 de mg pe care toată lumea îl ştie ca medicament analgezic, antipiretic", a adăugat Beatrice Speteanu, farmacist şef.

Cei afectați sunt pacienții, care și ei descoperă, pe propria piele, ca multe dintre medicamente nu sunt eficiente.

Medicamentele nu vor fi retrase imediat

Pentru cele mai multe dintre medicamente, farmaciștii spun că există înlocuitori, dar cererea după retragere va fi considerabil mai mare, iar cei vizați sunt pacienții oncologici care vor avea nevoie de moleculele și dozele exacte de tratament.

"Când ele se vor retrage din motivele arătate de Agenția Națională a Medicamentului pentru că România nu își permite să cumpere originalele la aceste medicamente. Schemele de tratament pentru bolile noastre vor fi incomplete sau nu vor și compuse cu niciun medicament", spune Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Dacă timp de doi ani, producătorul nu va dovedi contariul se va impune sistarea producției a sute de medicamente.

Pe piața din România, spun specialiștii, medicamentele nu vor fi retrase, până când nu este asigurată o gamă largă de variante alternativă, astfel încât tratamentul pacienților să nu fie întrerupt sau afectat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Cei mai afectaţi români de retragerea celor 45 de medicamente din farmacii. Unele dintre ele nu au înlocuitor