Video Cei mai afectaţi români de retragerea celor 45 de medicamente din farmacii. Unele dintre ele nu au înlocuitor
45 de medicamente ar urma să fie retrase de pe piaţa din România, iar unele din ele nu au înlocuitor. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer, care oricum găseau greu tratament în ultima perioadă. Agenţia Europeană a Medicamentului are suspiciuni că medicamentele retrase aveau mai puţină substanţă activă şi nu aveau acelaşi efect ca cele de referinţă.
Comisia Europeană cere scoaterea de pe piață a sute de medicamente comercializate în toate statele membre din Europa. Există suspiciunea că nu ar avea efectul dorit pentru tratarea bolii.
"46 de produse sunt autorizate și în România. Avem dintre acestea 7 produse care sunt în piață, 2 dintre acestea se eliberează fără prescripție medicală, un antiinflamator și antidiareic", spune Răzvan Mihai Prisada, președinte ANMDR.
Eficienţa medicamentelor, pusă la îndoială
Toate neregulile au plecat de la o firmă producătoare din India. Au fost descoperite nereguli în practica clinică, iar rezultatele și eficientă medicamentelor sunt acum puse la îndoială.
- Lista medicamentelor neconforme care vor dispărea din farmaciile din România. CE solicită ca vânzările să fie...
- AstraZeneca vrea să facă medicamente pentru jumătate dintre tipurile de cancer: "Nu era treaba noastră să fim...
- Se schimbă regulile în saloanele de tatuaje. Minorii au nevoie de acordul părinţilor pentru a se tatua sau pentru...
"Boli oncologice, boli de diabet, boli cardiovasculare, medicamente antiepileptice, sunt foarte multe clase terapeutice, unul din medicamente fiind ibuprofenul de 400 de mg pe care toată lumea îl ştie ca medicament analgezic, antipiretic", a adăugat Beatrice Speteanu, farmacist şef.
Cei afectați sunt pacienții, care și ei descoperă, pe propria piele, ca multe dintre medicamente nu sunt eficiente.
Medicamentele nu vor fi retrase imediat
Pentru cele mai multe dintre medicamente, farmaciștii spun că există înlocuitori, dar cererea după retragere va fi considerabil mai mare, iar cei vizați sunt pacienții oncologici care vor avea nevoie de moleculele și dozele exacte de tratament.
"Când ele se vor retrage din motivele arătate de Agenția Națională a Medicamentului pentru că România nu își permite să cumpere originalele la aceste medicamente. Schemele de tratament pentru bolile noastre vor fi incomplete sau nu vor și compuse cu niciun medicament", spune Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Dacă timp de doi ani, producătorul nu va dovedi contariul se va impune sistarea producției a sute de medicamente.
Pe piața din România, spun specialiștii, medicamentele nu vor fi retrase, până când nu este asigurată o gamă largă de variante alternativă, astfel încât tratamentul pacienților să nu fie întrerupt sau afectat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰