Lista medicamentelor neconforme care vor dispărea din farmaciile din România. CE solicită ca vânzările să fie suspendate
O lista de medicamente testate de o compania indiană Synapse Labs vor fi suspendate din mai multe ţări din UE, după o solicitare venită din partea Comisiei Europeane. Printre state se numără şi România, iar un număr de 45 de medicamente nu vor mai fi comercializate.
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP), din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi-a confirmat recomandarea de a suspenda sau de a nu acorda autorizaţiile de introducere pe piaţă pentru o serie de medicamente generice testate de Synapse Labs cu sediul în India.
Pe lista publicată de Comisia Europeană, care poate fi consultată aici, se află peste 45 de medicamente autorizate în România (pag. 154 – 159).
Decizia se bazează pe o evaluare ştiinţifică efectuată de EMA în urma unei cereri din partea agenţiei spaniole pentru medicamente. Aceasta din urmă a efectuat o inspecţie a laboratorului şi a informat agenţia europeană de reglementare, care a realizat o analiză, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.
„UE dispune de un proces strict şi riguros de aprobare a medicamentelor şi de farmacovigilenţă, pentru a asigura cele mai înalte standarde pentru medicamentele din Uniunea Europeană. În urma evaluării sale ştiinţifice, EMA a stabilit că testele Synapse Labs privind aceste medicamente generice nu îndeplineau cerinţele stricte ale UE în materie de dovezi pentru a demonstra că sunt echivalente cu medicamentele de referinţă. În acord cu statele membre ale UE, autorizaţiile de comercializare naţionale vor fi suspendate până când producătorii vor putea furniza date valabile şi fiabile pentru a demonstra echivalenţa. Aceasta înseamnă furnizarea de date care să demonstreze că medicamentele generice eliberează în organism aceeaşi cantitate de substanţă activă ca medicamentele de referinţă”, precizează sursa citată.
- AstraZeneca vrea să facă medicamente pentru jumătate dintre tipurile de cancer: "Nu era treaba noastră să fim...
- Se schimbă regulile în saloanele de tatuaje. Minorii au nevoie de acordul părinţilor pentru a se tatua sau pentru...
- Primarul unei comune din Gorj, acuzat că a lovit o tânără care susține un alt candidat, apoi a fugit de la locul...
Suspendarea comercializătii poate fi amânată
Între timp, însă, pentru a se evita orice risc de penurie, autorităţile naţionale pot amâna suspendarea cu până la 2 ani pentru medicamentele pe care le consideră de importanţă critică la nivel naţional, potrivit aceleiaşi surse.
Perioade similare au fost acordate şi în trecut pentru a se asigura aprovizionarea cu medicamente esenţiale. Producătorii vor avea astfel timp să pregătească datele necesare şi să le transmită spre evaluare.
Această perioadă de tranziţie pune în balanţă necesitatea acestor date importante privind medicamentele comercializate în UE şi necesitatea unei aprovizionări continue cu medicamente esenţiale pentru pacienţi. Comisia a precizat că va continua să urmărească îndeaproape această situaţie, în cooperare cu toate statele membre.
CHMP a adoptat recomandarea iniţială în decembrie 2023, după o inspecţie privind bunele practici clinice (BPC) care a arătat nereguli în datele studiilor şi inadecvări în documentaţia studiilor şi în sistemele şi procedurile informatice de gestionare a datelor studiilor. Acest lucru a generat îngrijorări serioase cu privire la datele din studiile de bioechivalenţă efectuate de laboratorul din India
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰