Video Cel mai iubit fruct al verii, ocolit în pieţe. Producătorii se plâng de recolta slabă, clienţii de preţuri
Este Ziua Mondială a Pepenelui! Desertul preferat al verii este vedetă în pieţe şi magazine. Însă, în ultimii ani, a devenit o provocare să mâncăm un pepene autohton bun. Producătorii se plâng de recolta tot mai slabă şi de clienţii care le ocolesc tarabele. Anul trecut, am importat aproape jumătate din pepenii pe care i-am pus pe masă.
Mihaela vine de la Dăbuleni, din "patria pepenelui", şi vinde lubeniţa într-o piaţă din Capitală. Dă kilogramul cu 4 lei, iar clienţii îi numără pe degete. "Nu prea sunt cumpărători pentru că preferă să meargă la supermarket. La începutul culturii a fost îngheţ. Foarte mulţi pepeni au îngheţat şi am fost nevoiţi să plantăm alţii în loc, dar am făcut faţă! La noi la Dăbuleni pământul este foarte nisipos şi i-am udat şi de două ori pe zi că altfel nu se făceau", a declarat Mihaela, producător de pepeni.
Reporter: Văd că aveţi inclusiv felii de pepene, jumătăţi, sferturi. De ce?
Producător: Unii oameni şi din cauza la bani...
"E o loterie şi cu alesul pepenilor, merge, şi pe încredere". Nu e chiar totul o joacă de ruletă. Un pepene bun trebuie să aibă codiţa cât mai uscată, coaja cât mai mată, dar şi pata cât mai galbenă pe coaja pentru a ne da seama că vom mânca un interior zemos. Pepenele copt, dulce şi răcoritor e vedetă în reţetele de vară.
România importă pepeni de 24 de milioane de euro
Un român mănâncă, anual, în jur de 20 de kg de pepeni. Mai mult de la străni. România era cândva la masa marilor producători din Europa. Acum, producţia a scăzut dramatic.
"Vorbim de tradiţie, dar în acelaşi timp vorbim şi despre viitor, în sensul în care atâta timp cât reuşim noi să se susţinem producţia internă, reuşim să susţinem tot ceea ce vine pe acest flux. Din Germania şi din Grecia importăm pepeni în valoare de 24 de milioane de euro, în timp ce reuşim să exportăm în Polonia şi Ungaria undeva la 3 milioane de euro", a declarat Mihai Dragnea, specialist.
Sfatul nutriţioniştilor
Mai departe de plăcerea gustului, pepenele este şi o alegere foarte sănătoasă. Atenţie, însă, la cantităţi! "Nu trebuie să uităm că pe suta de grame conţine între 6 şi 7 grame de zahăr. Avem pe 300 de grame undeva la 21-24 de grame de zahăr. Este bun, te hidratează, este gustos", a explicat Fabius Antal, specialist in well-being.
Observator a testat mai mulţi pepeni în campania "Ce ne puneţi în mâncare" şi toţi au fost buni pentru consum. Aşa am descoperit că nu fructul este contaminat, ci aparatul pe care obişnuim să-l cumpărăm pentru testarea alimentelor. Dispozitivele au dat erori grave în raport cu testele de laborator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰