Antena Meniu Search
x

Update Certificatul digital Covid, aprobat de Guvern prin OUG. De la 1 iulie, poate fi descărcat online sau ridicat de la medicul de familie

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență privind punerea în aplicare a certificatului digital privind COVID. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 29.06.2021, 20:32

Certificatul digital Covid, aprobat azi în România. De la 1 iulie, poate fi descărcat online sau ridicat de la medicul de familie - shutterstock.com

”Astăzi, în şedinţa de Guvern, Ministerul Sănătăţii a propus şi au fost aprobate două proiecte de OUG. Una este OUG pentru punerea în aplicare a cardului europan pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind COVID, cu scopul de a facilita libera circulaţie  pe durata pandemiei”, a anunţat Mihăilă, la finalul şedinţei de Guvern. 

Ministrul a explicat că, prin acest act normativ se reglementează cadrul legal pentru eliberarea certificatului digital, din 1 iulie, pentru călătorii în Uniunea Europeană.

Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022. Testul rapid va avea o valabilitate de 24 de ore, iar cel PCR 72 de ore. Certiicatele de vindecare au o valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv.

Certificatele vor putea fi descărcate în format digital, iar pentru cei care nu au acces, primăriile sau DSP-urile vor asista cetăţenii pentru a le tipări. 

Pe acelaşi subiect

Cel mai simplu este ca fiecare persoană să îşi descarce acest certificat de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, pus la dispoziţie de STS. Cei care nu au acces la internet sau nu se descurcă singuri să-l descarce pot solicita documentul şi la medicul de familie sau la direcţiile judeţene de sănătate publică. De asemenea, românii se pot adresa unui call center dedicat special pentru acest lucru, unde va exista un grup de experţi care vor putea rezolva problemele neprevăzute care ar putea apărea. La frontieră se scanează codul QR conţinut de fiecare certificat.

Certificatul Covid are termen de valabilitate diferit

Certificatul digital Covid este un fel de bilet de călătorie care îi scapă pe oameni de anumite restricţii atunci când pleacă în vacanţă. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că marţi se va aproba, într-o şedinţă de lucru, o ordonanţă de urgenţă pentru implementarea certificatelor digitale.

"De exemplu, pentru o persoană testată, valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid şi, respectiv, de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situaţia în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în corona forms. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schema completă de vaccinare", a declarat ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax.

Certificatul verde va fi într-un format digital, dar și într-un format fizic. Documentul are dimensiunile unui paşaport. Odată ajuns la trecerea de frontieră este suficient să artătaţi acest paşaport verde. Poliţistul de frontieră va scana codul și în câteva secunde veţi afla dacă sunteţi sau nu eligibili să intraţi în respectiva ţară. În momentul în care se va scana acel cod QR se verifică dacă este un certificat valid. Fiecare, individual, va avea o semntaură electronică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Certificatul digital Covid, aprobat de Guvern prin OUG. De la 1 iulie, poate fi descărcat online sau ridicat de la medicul de familie