Video Cetate de milioane de euro din inima Transilvaniei, lăsată în paragină. Oamenii se plâng de calitatea lucrărilor: "Arată cel mai rău"
După ce s-au investit zeci de milioane de euro din fonduri europene în reabilitarea cetăţii Alba Carolina, în prezent edificiul se degradează pe zi ce trece. Lucrările au fost făcute cu materiale de calitate îndoielnică. Pe multe porţiuni din zidurile cetăţii, cărămida s-a spart în bucăţi şi a căzut, lăsând în urmă un peisaj deloc atractiv pentru turişti.
Pe lângă zidurile dezastruoase ale cetăţii, podurile din interiorul edificiului sunt şi ele afectate de trecerea timpului, iar lemnul este plin de putregai. Localnicii se plâng şi ei de lucrările făcute parcă de mântuială. "Zidurile acestea au fost făcute acum 300 de ani şi încă rezistă, iar lucrările pe care le-au făcut acum câţiva ani, uitaţi că se desfoliază cărămida, începe să cadă cărămida ce a fost pusă nouă", spune un localnic. "Este fără doar şi poate, din păcate, într-o continuă degradare, în ultimii ani. Anul acesta parcă a arătat cel mai rău", mărturiseşte o altă persoană.
Autorităţile cunosc deja toate aceste aspecte, însă promit că vor avea mai multe proiecte de reabilitare în anii următori. "Într-adevăr, în unele locaţii se vede, inclusiv podurile. Chiar pentru podul de la poarta a patra am demarat deja procedura pentru execuţia unui nou pod, adică demolarea acestuia. Avem expertiză şi nu mai poate fi doar reparat", declară Flaviu Buta, de la primăria Alba Iulia.
Sisteme de irigiare nefuncţionale
Nici spaţiile verzi din cetate nu sunt mai frumoase. Majoritatea sunt uscate şi deteriorate. Chiar dacă au un sistem de irigaţii, acesta nu este funcţional, iar seceta din acest an şi-a lăsat amprenta cu vârf şi îndesat.
Cifrele oficiale din turismul autohton spun că numărul de persoane care au venit să viziteze cetatea Alba Carolina, este în scădere faţă de anii precedenţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰