Cine va fi viitorul premier al României. Declaraţia lui Iohannis la finalul primei runde de consultări

Publicat: 14.12.2016, 21:30.
Actualizat: 14.12.2016, 22:14

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că funcţia de premier va fi dată partidului sau coaliţiei care demonstrează că pot forma o majoritate, iar acest lucru va fi negociat după formarea Parlamentului.

Klaus Iohannis

presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că funcţia de premier va fi dată partidului sau coaliţiei care demonstrează că pot forma o majoritate, iar acest lucru va fi negociat după formarea Parlamentului.

"Am convenit cu toate formaţiunile care s-au prezentat că ne vom revedea la o nouă rundă, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune", a anunţat Klaus Iohannis, la finalul primei runde de consultări.

Întrebat despre varianta lansată de PNL, ca partidele de dreapta să formeze o alianţă şi să propună un premier, preşedintele a spus că "aritmetic este posibil". "Dacă este posibil şi politic, vom vedea", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă nu ar trebui, totuşi, ca PSD să fie partidul care dă premierul, având în vedere numărul mare de voturi obţinute, Iohannis spunând că şeful Executivului trebuie să vină de la o formaţiune sau o coaliţie "care îl convinge că va putea avea o majoritate în Parlament".

Klaus Iohannis a comentat şi varianta ca Dacian Cioloş să continue mandatul la Palatul Victoria, spunând că în acest moment nu poate oferi "un răspuns public".

"Înainte de a avea consultări cu toate partidele, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. După ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, voi aştepta să vină toată lumea şi să spună dacă chiar vor premier, voi fi în situaţia să judec lucrurile şi să iau o decizie", a explicat Iohannis.

El a adăugat că în consultările de miercuri niciun partid nu a venit cu o propunere de premier. Întrebat despre afirmaţia lui Traian Băsescu, potrivit căreia el ar fi cel mai bun prim-ministru, Iohannis a spus că este posibil "dacă găseşte o coaliţie care să-l sprijine".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.