Antena Meniu Search
x

Ciolacu a decis să ajute familia Alexandrei, tânăra care a murit cu zile la Maternitatea Botoșani. Câți bani vor primi rudele îndoliate

Premierul Marcel Ciolacu a decis, joi, alocarea sumei de 50.000 de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului ca sprijin pentru familia tinerei care a murit la Maternitatea din Botoşani, au precizat surse guvernamentale, potrivit Agerpres. Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani, a murit săptămâna trecută, la nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi ajunsese, joi seară, în jurul orei 23,30, la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 15:21

Alexandra Ivanov, tânăra gravidă care a murit la Maternitatea din Botoșani
Ciolacu a decis să ajute familia Alexandrei, tânăra care a murit cu zile la Maternitatea Botoșani. Cât vor primi rudele îndoiale - Observator

Gravida de 25 de ani din Botoşani, care a murit după ce a implorat medicii să o ajute, a fost ignorată timp de 7 ore. A primit în spital doar ser fiziologic şi un singur medicament, deşi sângera, avea dureri crunte şi fătul murise. Medicul de gardă a ignorat rezultatele analizelor şi nu a trecut să vadă cum se mai simte, deşi pacienta îi dădea disperată mesaje. Informaţiile şocante apar în raportul Direcţiei de Sănătate Publică, care a ajuns şi la poliţişti.  

Moartea Alexandrei a revoltat o ţară întreagă

Medicii ar fi lăsat-o pe tânara gravidă în agonie aproape şapte ore după internare, timp în care aceasta cerea cu disperare ajutor. Raportul preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani arată faptul că de la ora 00:45, când s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35, când tânăra a intrat în şoc, nu a mai primit niciun tratament. 

"Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi sângerări. Din păcate, bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet", îi transmitea medicului care i-a urmărit sarcina la ora 3 şi 16 dimineaţa. 

Pe acelaşi subiect

Nu a primit niciun răspuns. Aceasta a cerut analize spitalului, deşi nu era prezentă în unitatea medicală la acea oră. O oră mai târziu, gravida a cerut ajutor şi medicului de gardă. "Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul în această noapte că nu mai rezist de durere. Vă rog din suflet, simt că o iau razna", i-a scris ea.

Ignorată și lăsată ore întregi să agonizeze, deși era într-o stare gravă

Potrivit raportului, acesta a ignorat rezultatele testelor solicitate de colega lui. 

"Nu s-a impus evacuarea sarcinii în timpul nopții deoarece sângerarea externă era foarte redusă, colul uterin închis, fără semne de avort spontan", a susţinut acesta în faţa anchetatorilor.

Doctorul a scris în planul de îngrijiri că de-a lungul nopţii i-au fost măsurate funcţiile vitale, însă acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Singurele informaţii sunt cele de la internare, adică tensiunea 10, pulsul mărit şi anemie. Mai mult, în ecografia realizată, se observa deja că bebeluşul din pântec era mort. 

Prietena Alexandrei: Sunt dovezi clare că s-a chinuit că a încercat să apeleze la medici, nu a venit în ultima clipă, a venit din timp. Cred că avea toate şansele să supravieţuiască, dar neglijenţa şi nepăsarea a omorât-o. 

Alexandra a dat mesaje disperată, în speranța că cineva o va ajuta

Toată noaptea, tânăra a vorbit constant cu soţul său prin mesaje, spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte. La 6.40 tânăra îi spune că nu mai poate iar 25 de minute mai târziu îi scrie mamei sale: "Nu am aer!"

Fratele Alexandrei: Să se ia măsuri penale. Să ia toate măsurile care trebuie. Puşcărie, daune, tot ce trebuie. 

În cele din urmă, Alexandra Ivanov a ajuns la Terapie Intensivă la ora 7:40. Nu avea puls şi sângera pe nas şi pe gură. După 40 de minute, timp în care s-au făcut manevre de resuscitare, a fost declarat decesul. Medicii legişti au stabilit că tânăra a suferit un edem pulmonar, avusese insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina era complicată infecţios. 

Alexandru Rafila crede că tânăra trebuia operată în seara în care a ajuns la spital

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Opţiunea corectă era aceea a unei intervenţii, nu să vedem ce se întâmplă până a doua zi dimineaţa. Am văzut că acolo, din păcate, este o mentalitate şi afirmată că atunci când eşti de gardă trebuie să dormi şi nu trebuie să-ţi tratezi pacienţii. Cred că e o problemă de mentalitate, trebuie gândită, organizată şi reorganizată activitatea în acest spital, dincolo de sancţiuni. 

Ancheta Ministerului Sănătăţii a mai scos la iveală că spitalul nu avea un protocol sau o procedură medicală pentru gestionarea cazurilor de sarcină oprită din evoluţie. Toate concluziile raportului au fost trimise şi poliţiei şi procuraturii. Conducerea unităţii medicale a suspendat din funcţie toate cadrele medicale de pe secţia de Obstretică-Ginecologie care au fost de gardă în acea noapte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ciolacu a decis să ajute familia Alexandrei, tânăra care a murit cu zile la Maternitatea Botoșani. Câți bani vor primi rudele îndoliate