Antena Meniu Search
x

Video Clădiri emblematice din Bucureşti, vandalizate de grafitti: "E inadmisibil, este oribil"

Clădiri emblematice, adevărate capodopere de arhitectură, au ajuns să fie spaţiu pentru mâzgăleli. Ultima victimă pe listă e chiar clădirea Ateneului. Vedem grafitti însă pe multe clădiri din Bucureşti.  Asociaţiile care militează pentru salvarea și păstrarea monumentelor spun că, în lipsa unor acţiuni concrete, lucrurile vor sta tot mai rău. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 21.12.2021, 17:54

Vezi și

Nici bine nu s-a terminat restaurarea faţadei clădirii Ateneului Român, clădire din patrimoniul naţional şi european, că deja are o uriaşă semnătură graffiti verde, fix lângă uşa de intrare.

"Sigur că trebuie remediat, este inadmisibil, e o bijuterie. Pe orice dar nu pe clădiri, e inadmisibil, este oribil", spune o bucureşteancă.

"Ar putea primăria să găsească pe cineva care să le şteargă în fiecare zi şi noaptea să vină cineva să-i viziteze un loc aşa frumos trebuie păstrat, nu mâzgâlit", spune o altă locanică a Capitalei. 

Clădiri emblematice, vandalizate de grafitti

Pe acelaşi subiect

Andreea Petrescu, reporter Observator: Şi gardul din faţa Ateneului Român este tapetat dintr-un capăt în altul cu imaginea fostului premier Florin Cîţu, însoţită de diverse mesaje. 

Legi avem, însă nu le respectă nimeni. Reprezentanţii unei asociaţii culturale au făcut o sesizare către conducerea Ateneului Român şi către primăria Capitalei.

Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN: Au obligaţia de a fi siguri că e asigurată pază, de a fi siguri că este păstrată integritatea acestui monument.

De zeci de ani şi clădirea Universităţii este victima "pictorilor" de ocazie.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Mii de mesaje, logouri, nume de siteuri, citate şi chiar fotografii cu opersoanlităţi, toate acestea formează o bretea pe tot ce înseamnă clădirea Universităţii de aici din Bucureşti.  

Turist străin: N-ar trebui să fie acolo, sunt alte locuri pentru grafitti. Dacă este o clădire istorică ar trebui conservată.

Tânără: Nu e artă, e vandalism şi ar trebui stopată. 

Turist străin: E păcat, nu-mi place. E o mare problemă.

Îndepărtarea acestor desene de pe monumente este extrem de dificilă. În plus, pentru curăţare e nevoie şi de avizul Ministerului Culturii.

Olivian Boldura, restaurator: Se analizează ce tipuri de culori au folosit. Mai întâi trebuie o fază de cercetare foarte minuţioasă din care să rezulte mijloacele de curăţire şi abia după aceea se poate face un proiect tehnic, cam cât costă şi ce metodologie se poate aplica. 

În teorie, aplicarea de graffiti în loc neamenajat în acest scop se sanctionează cu amendă de la 500 la 2500 de lei. Doar că ultima "captură" a poliţiştilor locali din Capitală a fost în luna mai. Un tânăr care desena pe pereţii Pasajului Piaţa Victoriei a fost amendat cu 250 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Clădiri emblematice din Bucureşti, vandalizate de grafitti: "E inadmisibil, este oribil"