Antena Meniu Search
x

Galerie foto Codul Roșu de vreme rea a făcut prăpăd în Cluj. La Lita a căzut grindină de s-a albit pământul ca după o ninsoare

Codul Roșu de ploi torențiale și vijelii a adus și grindină în multe localități din Cluj. La Lita, în comuna Săvădisla, a căzut grindină de s-a albit pământul ca după o ninsoare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 25.06.2021, 15:36

Mai multe localități din Cluj s-au aflat sub Cod Roșu de vreme extremă, vineri la amiază, iar autoritățile au emis inclusiv avertizări RO-ALERT pentru oameni să se adăpostească.

Avertizare fenomene meteorologice extreme COD ROSU privind posibile averse torențiale ce vor depăși 40…50 l/mp, vijelie puternică, grindină de medii și mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice.

Data emiterii: 25-06-2021 ora 13

Valabil de la 25-06-2021 ora 13:35 până la 25-06-2021 ora 14:30

Pe acelaşi subiect

În zona unităților administrativ teritoriale: Iara, Săvădisla, Petreștii de Jos, Ciurila, Tureni.

”Cu privire la incidența fenomenelor meteo preconizate s-a transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT către unitățile administrativ-teritoriale: Iara, Săvădisla, Petreștii de Jos, Ciurila și Tureni, din județul Cluj”, a transmis ISU Cluj.

România, între furtuni violente şi caniculă

În vestul ţării, temperaturile resimţite au ajuns chiar şi la 45 de grade. Un bărbat a murit din cauza căldurii sufocante, în Satu Mare. În Bacău, în schimb, o ploaie de câteva zeci de minute a inundat peste 100 de gospodării şi a devastat drumurile din mai multe localităţi. 

Fenomenele extreme au răvăşit şi Galaţiul. Aici a căzut gheaţa cât mingile de ping-pong. Într-o oră şi 20 de minute, au fost 200 de apeluri la 112 pentru copaci căzuţi sau case inundate. La Bacău, viiturile au ajuns la acoperişurile caselor. Peste 100 de gospodării au fost inundate. Este doar un exemplu care arată că a venit vremea extremelor.

Codurile roşii de furtuni se suprapun cu cele roşii de caniculă.

Ciclonul care a produs tornada devastatoare din Cehia vine spre România

Iar veștile nu sunt tocmai bune nici pentru următoarea perioadă. Ciclonul care a adus vremea extremă şi a creat condiţiile formării tornadelor puternice din Cehia se deplasează către est în orele următoare. Prin urmare, va conduce la apariţia furtunilor şi în ţara noastră.

"Aerul mai rece care va coborî peste România se va intersecta cu cel fierbinte şi umed existent şi din acest motiv ne aşteptăm la vijelii puternice, vânt care va avea rafale chiar şi de peste 100 km/h, ploi torenţiale ce vor adice cantităţi mari apă în scurt timp, grindină ce poate fi de dimensiuni medii şi mari. 33 de judeţe se afla sub cod portocaliu de furtuni, iar alte 8 plus Capitala sub cod galben. Totodată, codurile de furtună se suprapun peste cele de caniculă valabile pe parcursul zilei de astăzi", a explicat Simona Căpșună, meteorolog Observator.

Articol realizat cu imagini obținute de reporterul Observator Alex Prunean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Codul Roșu de vreme rea a făcut prăpăd în Cluj. La Lita a căzut grindină de s-a albit pământul ca după o ninsoare