Antena Meniu Search
x

Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi a fost din nou vandalizată

Cea mai valoroasă sculptură a României a fost vandalizată din nou de trecători. Încă un nume a fost scrijelit pe Coloana Infinitului: Andi. Este un gest revoltător, care se repetă la nesfârşit în Târgu Jiu.

Vezi și

Cea mai valoroasă sculptură a României a fost vandalizată din nou de trecători. Încă un nume a fost scrijelit pe Coloana Infinitului: Andi. Este un gest revoltător, care se repetă la nesfârşit în Târgu Jiu. Incredibil este că opera de artă era supravegheată de poliţişti, dar şi de camere de filmat. Primii n-au văzut, iar sistemul video nu a funcţionat, aşa că autorul este liber. 

Un monument perfect, privit de la distanţă, Coloana Infinitului îşi dezvăluie de-aproape semnele ca nişte răni. O colecţie ruşinoasă de semnături lăsate de cei care au trecut pe acolo: Alin, Cristina, iar ultimul nume scrijelit este Andi.

Noile zgârieturi au fost făcute în ultimele două săptămâni, iar poliţiştii au deschis deja dosar penal pentru distrugere. 

"Noi fotografiem operele din toate unghiurile şi, în baza acestor analize pe care le facem pe fotografii, putem să vedem zilnic ce se poate întâmpla", spune Doru Strâmbulescu, director la Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

Nimeni nu a văzut şi cine este autorul. Camerele de supraveghere nu funcţionau, un amănunt pe care autorităţile l-au observat abia acum. Cele trei opere ale lui Brâncuşi, aflate în parcul din Târgu-Jiu, sunt păzite şi de doi poliţişti locali. 

Coloana care se înalţă spre cer este alcătuită din 16 module, are 30 de metri şi a fost inauguruată în urmă cu exact 80 de ani. alături de celelalte monumente- Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului- ca un omagiu adus de Brâncuşi eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. 

Valoarea ei nu poate fi vreodată estimată. Însă celelalte sculpturi semnate de Brâncuşi sunt cotate la preţuri impresionante. "Tânăra sofisticată", un portret din bronz pe un soclu de marmură, este evaluat la 70 de milioane de dolari, iar "Pasărea în spaţiu" a fost cumpărată cu 27 de milioane de dolari. Asta în timp ce operele  lăsate românilor în Târgu Jiu au fost, de-a lungul vremii ţinute în beznă, spălate cu furtunul şi vandalizate de trecători. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi a fost din nou vandalizată