Antena Meniu Search
x

Video Prefectul Capitalei: Vom avea o perioadă de monitorizare şi în funcţie de asta vom lua decizii. În perimetrul şcolii, masca este obligatorie. Măsura intră în vigoare imediat

Prefectul Capitalei a anunţat la finalul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti că va urma o perioadă de monitorizare şi în funcţie de aceasta se va lua o decizie.

de Monica Palade

la 15.05.2021, 20:45

Vezi și

"Obligatoriu purtarea măştii pentru cei care vor staţiona, în perimetrul şcolilor. Deocamdată doar în piaţă, aşa cum s-a decis în şedinţa de guvern. Rămân acele zone. Vom avea o perioadă de monitorizare de o săptămână în care DSP, Poliţia şi Jandarmeria vor monitoriza şi vor face propuneri. Ştim epiric că se pot forma aglomerări în parcuri, în Centrul Vechi, dar urmează ca în urma monitorizării să primim nişte propuneri concrete şi, probabil, într- o săptămână vom veni şi  în funcţie şi de situaţia epidemiologică, dacă se impune, com veni cu precizări. Acum în afară de perimetrul şcolii nu avem alte propuneri. Vor fi observări, notate şi transmise, adică observare empirică a situaţiei de pe teren", a declarat prefectul Alin Stoica.

Întrebat cum se vor desfăşura controalele pentru operatorii economici, prefectul Capitalei a declarat: "Aseară, am fost la spectacolul de operă unde a fost permis accesul pentru persoanele vaccinate. Există posibilitatea ca STS să verifice după buletin, la fel ca la secţia de vot. Se introduce buletinul, se citeşte CNP şi atunci poate fi verificată. La sala de fitness este mai dificil, vor trebui să vină cu certificatul de vaccinare printat. Eu mă bazez pe buna credinţă a oamenilor. La fel şi cu testele. Pot fi arate în format electronic. Cei care nu respectă regulile vor fi amendaţi ca şi până acum.  

Ţinta de vaccinare nu este stabilită, o aşteptăm, în momentul în care le vom primi vom depune tot efortul să le facem. Noi am stabilit nu oficial, în Bucureşti de 20.000", a mai spus Stoica. 

"Măsura de purtarea măştii în perimetrul şcolilor intră în vigoare imediat", a completat prefectul Capitalei. 

Pe acelaşi subiect

Companiile pot decide dacă se poartă sau nu mască

Companiile pot decide dacă angajații vaccinați mai poartă mască în birouri sau nu, mai spune prefectul Capitalei, Alin Stoica. Întrebat, sâmbătă, dacă într-un birou în care toată lumea este vaccinată se poate renunța la mască, Alin Stoica a răspuns că decizia aparține fiecărui angajator.

„Angajatorul sau operatorul, prin medicul de medicina muncii, vor stabili aceste reguli interne”, spune prefectul.

Întrebat, de asemenea, cum se vor organiza angajații Prefecturii București, Stoica a răspuns: „încă nu am stabilit, dar vom stabili că acolo unde intr-un birou sunt toate persoanele vaccinate nu se va purta mască”.

Ştire iniţială: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti se reuneşte sâmbătă, pentru a decide măsuri pe plan local în urma relaxării restricţiilor impuse ca urmare a scăderii ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunţă că împreună cu mai multe instituţii se va decide care sunt zonele în care la nivelul oraşului va fi în continuare valabilă obligativitatea purtării măştii de protecţie sanitară.

„Analizăm şi noi, conform Hotărârii de Guvern, care ar fi zonele aglomerate (...) peste cele care sunt deja prevăzute în Ordinul comun al Ministerelor de Interne şi de Sănătate, şi să ajustăm măsurile pe care le aveam în ultima hotărâre a CMBSU faţă de noile măsuri de relaxare care au fost hotărâre azi noapte. Suntem în discuţii atât cu DSP cât şi cu Poliţia şi cu ISU să vedem dacă putem să identificăm şi să le şi precizăm într-o hotărâre. Ne gândim la zonele pietonale, de exemplu, ştim că în Centrul Vechi se pot crea aglomerări, mai ales că se vor deschide acum toate restaurantele, unele dintre parcuri, în weekend-uri se aglomerează, arterele comerciale de asemenea sunt destul de aglomerate, dar urmează să discutăm. Conform hotărârii pe zonele pe care le identificăm ca fiind cu potenţial de aglomerare se va institui obligativitatea purtării măştii în zonele respective”, a afirmat Alin Stoica într-o  intervenţie telefonică la Digi 24.

Acesta a menţionat că deciziile luate în cadrul şedinţei vor avea aplicabilitate imediată, subliniind că „nu sunt excepţii la excepţii, ci este zona de reglementare rezervată comitetelor pentru situaţii de urgenţă la nivel local”.

Măsuri de relaxare anunţate de premier

Guvernul a adoptat hotărârea care prevede relaxarea măsurilor începând de sâmbătă. Acesta anunţa că se elimină obligativitatea măştii în spaţii deschise şi se renunţă la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Premierul a mai anunțat că programul restaurantelor și teraselor se încheie la ora 24.00, competițiile sportive în spații deschise se pot desfăşura cu spectatori, cu ocuparea a 25% din locuri. La aceste evenimente vor participa doar persoane vaccinate sau persoane care prezintă un test negativ pentru coronavirus, a precizat Cîțu.

”Începând cu data de 15.05.2021, se propune menţinerea portului măştii de protecţie, în spaţiile deschise, doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare”, prevede hotărârea adoptată de Guvern vineri seară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Prefectul Capitalei: Vom avea o perioadă de monitorizare şi în funcţie de asta vom lua decizii. În perimetrul şcolii, masca este obligatorie. Măsura intră în vigoare imediat