Antena Meniu Search
x

Video Concurs de ii la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara: Cea mai veche are 170 de ani

Un concurs inedit s-a desfăşurat la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara. Vorbim despre competiţia "ia gorjenească", dedicată tuturor doamnelor şi tinerelor din Gorj, din ţară, dar şi din Diaspora, care încă mai păstrează în suflet frumuseţea costumului tradiţional şi poartă cu mândrie ia. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 28.06.2022, 08:19

Vezi și

Odată ajuns în Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara ai impresia că te-ai întors în timp și vezi cum petreceau străbunii odinioară. Îmbrăcați în haine populare de la mic, la mare, toţi ies cu fluierul pe ulițele satului. De această atmosferă au avut parte cei care au pășit în muzeul aflat în aer liber. Toți cei prezenți au ales cu mare grijă cel mai frumos costum din lada de zestre.

Cea mai veche ie are 170 de ani

Elena Balan: E un costum ciobănesc, din zona de munte, de la Crasna și Novaci. Îl purtăm cu mare drag. Mai sunt femei care mai fac așa ceva.

Pe pridvorul unei case vechi de aproape două secole am găsit-o pe doamna Maria, o păstrătoare a tradițiilor din străbuni și o colecționară de ii populare. Cea mai veche a atras toate privirile. O ie fascinantă, veche de 170 de ani.

Pe acelaşi subiect

Maria Dinoiu, colecționar ii: E țesută pe pânză de casă, e cămașa străbunicii

- Ce vechime are?

- Are 170 de ani. E cusută manual. Fiecare mărgea e cusută cu acul manual.

Fiecare cămașă spune o poveste prin modul în care este cusută.

Maria Corlan Mischie, colecționar ii: Toate ciupegele (n.r. cămăși) noastre sunt cusute pe cornet, pe pânză țesută în război. Fiecare are o poveste.  În lucrătură s-au pus povești reale. Nu sunt povești inventate.

Tânără: Este cusut cu mâna, după cum se vede. Când mă îmbrac în costum, am sufletul împăcat, mă simt în al nouălea cer.

La final, cele mai frumoase șapte cămăși tradiționale au fost premiate cu câte 500 de lei, bani oferiți de autoritățile locale. Seara s-a încheiat cu joc și voie bună, ca pe vremea bunicilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Concurs de ii la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara: Cea mai veche are 170 de ani