Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Copiii, fascinaţi de rachetele expuse la SpaceFest: "Am văzut costumul domnului Prunariu. Vreau să mă fac astronaut". Cum arată primele rachete 100% româneşti

O călătorie în spaţiu poate fi uimitoare, însă nimeni nu cunoaşte viaţa din spatele constumului alb. Rachete, costume de astronaut şi roboţi care ajung dincolo de cer sunt doar câteva dintre dispozitivele prezentate în cadrul evenimentului SpaceFest organizat în Bucureşti.

de Redactia Observator

la 12.06.2023 , 07:53

Zgomotul puternic al motoarelor şi numărătoarea inversă până la desprinderea de sol. Sunt lucrurile care construiesc pentru Cătălin o pasiunea arzătoare legată de rachete şi de spaţiul cosmic. Cunoştinţele dobândite în facultatea de Inginerie Aerospaţială l-au făcut să-şi facă propria echipă şi să construiască rachete.

Cătălin Chelmuş, student: În faţa mea este Eva. Este prima rachetă românească făcută în totalitate şi lansată de o echipă de studenţi. Este prima rachetă super sonică de acest tip. A ajuns până la 9.000 de metri altitudine. Lângă ea este sora ei mai mare, Luna. Rachetă care în două zile o să plece în America unde vom participa cu ea la cea mai mare competiţie internaţională de rachete. 126 de echipe din 26 de ţări.

Rachetele au fost expuse publicului larg în cadrul evenimentului SpaceFest

Vezi și

Rachetele au fost expuse publicului larg în cadrul evenimentului SpaceFest, organizat în incinta Universităţii Politehnica din Bucureşti. Nu doar cei mici sunt pasionaţi de spaţiul cosmic, ci şi cei mari.

Pe acelaşi subiect

Atanasie, copil participant: Am văzut acest costum al domnului Dumitru Prunariu. Vreau să mă fac astronaut.

Casian, copil: Este foarte interesant şi puţin şi distractiv.

Atracţie au fost şi roboţii care ajung în spaţiu.

Bogdan Grămescu, UPB: Sisteme aerobotice mobile ce se pot deplasa pe terenuri accidentate, inclusiv în zone exploratorii dacă este cazul şi alte planete. Sunt roboţii pe şenile, roboţi cu sisteme hibride pe şine şi un robot zburător.

Dorinţa de a explora cât mai mult duce şi la o recrutare tot mai mare în rândul inginerilor spaţiali.

Gabriel Petrea, director general adjunct UPB: Acest domeniu este de foarte mare viitor. Anul acesta am început să explorăm spaţiul în calitate de turişti. Este un domeniu care va creşte foarte mult şi vom avea nevoie din ce în ce mai mult de ingineri în acest domeniu.

La eveniment au fost prezenţi trei astronauți celebri. Pe lângă Sara Sabry primul și singurul astronaut de pe continentul african care a zburat în spaţiu în 2021, a fost şi românul Dumitru Prunariu, de asemenea, primul român care a ajuns în spaţiu. Tinerii au putut să o cunoască şi pe Nicole Stott, a 10-a femeie din lume care a plecat cu o rachetă dincolo de cer.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Copiii, fascinaţi de rachetele expuse la SpaceFest: "Am văzut costumul domnului Prunariu. Vreau să mă fac astronaut". Cum arată primele rachete 100% româneşti