Antena Meniu Search
x

Video "Copiii îmi scriu că se pregătesc să se sinucidă". Scandal la un centru social din Giurgiu, după ce un poliţist a fost prins când agresa mai mulţi minori. Cazul a ajuns în atenţia prim-ministrului

Val de anchete în Giurgiu după ce au apărut în spaţiul public imagini cu un poliţist care loveşte şi înjură copiii de la un centru social. Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Direcţia de Asistenţă Socială din judeţ. Totul, însă, abia la şapte luni de la incidentul grav, care a fost muşamalizat. În acelaşi loc, acum patru luni, reporterii Observator au descoperit că două minore au rămas însărcinate. Nereguli sunt însă în mai multe centre din Giurgiu, pe care ministrul Familiei le-a vizitat joi seară. 

de Redactia Observator

la 07.10.2023, 09:08

Vezi și

"Dacă o singură dată mai pui mâna pe mine, prin geamul ăla te scot. Fir-aţi ale dracului de nesimţite!"

"Nu mai face aşa la mine. V-am vorbit urât? Mă loviţi fără niciun drept?"

"Dacă îţi mai aud o dată gura aia, te omor"

Sunt imagini revoltătoare în care se vede cum agentul de poliţie trânteşte la pământ o adolescentă. Apoi ameninţă un băiat, folosind un limbaj de interlop.

Pe acelaşi subiect
  • Dacă îţi mai aud o dată gura aia, te omor! Dacă singură dată mai vin aici şi îţi aud gura, ai belit... 
  • Dar nu am vorbit cu dumneavoastră!
  • Păi, cu cine ai vorbit, mă, nesimţitule?

S-a întâmplat în aprilie la Centrul de tip familial Ansaloni din Giurgiu, dar tinerii nu au avut curajul să facă publică până acum înregistrarea. Au trimis-o fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Vişinel Bălan. 

Angajaţii centrului social erau complici ai poliţistului

​Vişinel Bălan, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului: Poliţia este sunată prin 112 să se prezinte pentru că o fată a întârziat, iar reacţia poliţiei este să îi înjure. Este revoltător. Şi mai revoltător este că acei angajaţi de la centru erau acolo prezenţi, nu reacţionau. Efectiv erau complici.

Ana Grigore, reporter Observator: Acesta este centrul în care s-a întâmplat totul, o casă de tip familial în care locuiesc aproximativ 10 copii. Vecinii spun că poliţia este chemată şi de 3 ori pe zi din cauza conflictelor dintre beneficiari şi angajaţi. 

Copiii îmi scriu că se pregătesc să se sinucidă

Poliţistul în vârstă de 30 de ani e angajat al Ministerului Afacerilor Interne din 2019 şi îşi desfăşoară în continuare activitatea. 

​Vişinel Bălan, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului: Copiii îmi scriu că se pregătesc să se sinucidă. Vă daţi seama unde suntem?

Vecin: Săptămâna trecută, au o fată care văd că acum n-am mai auzit-o, dar înainte făcea crize. Vorbea foarte, foarte vulgar pentru o fată. Era o fată, toată strada o punea în picioare şi poliţiştii nu luau nicio măsură. Văd că acum au adus de la pază. Veneau aici spoitori, făceau aici gălăgie, vorbeau urât, Stăteau pâna seara târziu. Zbierete, bătăi şi se sprijineau de peretele casei mele şi nu aveam niciun pic de linişte. 

Vecin: Sunt foarte agresive! Foarte vulgare.

Nu este primul incident care are loc la centru

Administratorul centrului familial susţine că a aflat abia acum de comportamentul agentului. 

Emilian Rotaru, actualul şef al centrului de copii: Aceşti copii au nişte probleme de comportament. Fug. În permanenţă fug din structură şi în momentul când noi sesizăm fuga lor, suntem obligaţi să sesizăm organul de poliţie. Eu nu am ştiut de existenţa acestui lucru, acestui incident. Ştiam că a fost o dispută mai mult verbal şi cu asta eu atâta am ştiut. 

În schimb, fostul şef îl contrazice. 

Costin Nan, fostul şef al centrului de copii: Sunt foarte multe filmări cu abuzuri. Eu sunt convins că acest incident a fost anunţat atunci, dar a rămas la nivel de Direcţie. N-a luat amploare. Ei trebuiau atunci să anunţe imediat, că asta e procedura.

Anchetatorii au întârziat... şapte luni

Reprezentanţii DGASPC dau din umeri şi anchetează cazul abia acum, după şapte luni. 

Denisa Cristescu, purtător de cuvânt DGASPC Giurgiu: Fiind vorba despre o filmare mai veche, acum facem verficări pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. 

Probleme au fost şi în iunie la centrul Ansaloni din Giurgiu. Reporterii Observator au descoperit că două copile ar fi fost victime ale proxenetismului. Anchetatorii spun că două surori au rămas însărcinate.

Un alt scandal a izbucnit la Casa Familială Dunărea

Un alt incident a avut loc şi zilele trecute între cei 8 copii care locuiesc în Casa Familială Dunărea şi angajaţi. 

- Băi, nu i-am zis, mânca-ţi-aş...

- Băi, era cu mine în telefon copilul şi l-ai înjurat de morţi.

- N-a venit cu maşina, a venit pe jos, dar telescopica e la el. Spune: uite, fă, cu asta te bat. Şi cu -briceag. 

- Când se mai întâmplă aşa ceva puneţi mâna pe telefon. Aveţi tot dreptul să sunaţi la poliţie. 

- A zis că n-avem voie să sunăm (la poliţie - n.r.) decât în prezenţa unui îngrijitor de aici.

Cel care ia apărarea minorilor e un bărbat care a făcut de mai multe ori publice imagini cu condiţiile insalubre şi chinurile la care sunt supuşi adolescenţii cazaţi în căminele familiale din Giurgiu.

Marius Dărăşteanu, martor: Copiii mi-au relatat pe Facebook în ultimele zile că n-au încredere. Iniţial mi-au spus că sunt agresaţi de angajaţii centrelor. Şi le-am spus: sunaţi la 112. Şi au spus că n-au voie, şi dacă ar suna, vin poliţiştii şi îi bat. Sunt puşi să le facă masaje angajaţilor, angajaţii vin beţi, îi bat, îi ameninţă, cum că ii taie.

Ministrul Familiei s-a ocupat personal de controlul la Casa Dunărea

Natalia Intotero, ministrul Familiei: Ajunsă la Casa Dunărea, am constatat că acolo există o situaţie conflituală între beneficiari şi cei care muncesc. Am staţionat la casa respectivă de la ora 21:25 până în jurul orei 23:00. La casa la care eu am fost am întrebat dacă copiii sunt mulţumiţi de mâncare şi mi-au arătat ceea ce li s-a pregătit pentru ieri seară. Chiar m-au îndemnat să gust şi am gustat din mâncarea pregătită... Nu pot să spun că era ceva bun.

După vizită, conducerea centrului Dunărea a fost schimbată. Directorul adjunct al DGASPC Giurgiu spune că ar fi primul conflict aici. 

Sorina Neacşu, director adjunct DGASPC Giurgiu: În ultimii trei ani nu cred că au fost probleme. Efectiv nu-mi amintesc. Dar nu cred, n-am auzit în acest centru. De asta suntem aici, ca să discutăm cu beneficiarii şi să aflăm care sunt nemulţumirile. 

După aparţia imaginilor cu poliţistul care bate un copil şi premierul Marcel Ciolacu a transmis că va trimite Corpul de Control la Giurgiu. 

Marcel Ciolacu, indignat de atitudinea poliţiştilor 

Marcel Ciolacu condamnă ferm atitudinea agentului.

Marcel Ciolacu: Este inadmisibil. Un om al legii ar trebui să aibă mai multă indulgenţă şi în momentul în care te deplasezi la nişte copii, mai ales orfani, trebuie să ai şi o altă pregătire. Nu ai dreptul să îţi faci de râs uniforma de poliţist, adresându-te în acest mod unor minori.

O anchetă internă a fost deschisă şi de Ministerul Afacerilor Interne.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Copiii îmi scriu că se pregătesc să se sinucidă". Scandal la un centru social din Giurgiu, după ce un poliţist a fost prins când agresa mai mulţi minori. Cazul a ajuns în atenţia prim-ministrului