Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Coşmar cu repetiţie pentru oamenii afectaţi de inundaţii: au auzit aceleaşi promisiuni în 2013 şi 2016. Autorităţile se scuză: "Dumnezeu a dat apa, n-ai ce să faci"

Inundaţii în Galaţi. Pentru mii de oameni, dezastrul este unul cu repetiţie. Locuitorii din zonele afectate sunt la a treia inundaţie catastrofală din ultimul deceniu. După fiecare potop, autorităţile au promis că iau măsuri pentru ca scenariul să nu se mai repete.

de Adrian Obreja

la 15.09.2024 , 19:16

Promisiuni au fost multe acum, dar și în 2013 sau 2016. Se vorbea în perioada respectivă despre un proiect de îndiguire, proiect ce ar fi trebuit să fie pus în practică în afara acestor localități. Nu s-a întâmplat nimic. Proiectul a murit într-un sertar undeva intre instituțiile centrale. Acum iată că dezastrul a lovit iar. Și iar se vorbește de acel proiect, care conform oficialităților de la București este gata in proporție e 70%, dat nu se știe unde a rămas înecat între Iași și Galați la administrația bazinala. Ba mai mult ministrul mediului, când a ajuns aici a ținut să vadă toți oamenii au primit RoAlert. Despre acel proiect, nimic.

S-au înregistrat ploi record, de peste 150 de litri pe metru pătrat

Ieri, spre exemplu, când încă venea apa de.pe versanți, când prin mijlocul localității curgea efectiv un râu, autoritățile nu știau de unde vine atâta apa. A fost nevoie de survolarea zonei din elicopter.  Oamenii sunt revoltați pentru că susțin ei, nu s-a făcut nimic în toți anii pentru a evita inundațiile. Și că s-au săturat să-și refacă casele odată la câțiva ani. Unii spun chiar că nu au primit niciun fel de ajutor la inundațiile anterioare. Cei mai mulți se tem că asta se va întâmpla și de această dată. Între timp ei se chinuie să își curețe casele de nămol, iar autoritățile centrale au plecat înapoi spre capitala.

Vezi și

Nu este prima dată când locuitorii din zonă au casele inundate. În urmă cu 11 ani,  tot la mijlocul lunii septembrie, oamenii erau loviţi de alte viituri, la fel de catastrofale. 9 persoane şi-au pierdut viaţa atunci. Situaţii asemănătoare, dar nu la fel de grave, s-au înregistrat şi în 2011 şi 2016. Evenimente tragice care ar fi trebuit să mobilizeze autorităţile locale, judeţene şi de la Bucureşti să vină cu soluţii. Însă, după atâţia ani în care am vorbit despre victime şi pagube uriaşe, concluzia oficialilor e aceeaşi. "Dumnezeu a dat apa! Nu mai ai ce să faci în situaţia asta", a declarat Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi. S-au înregistrat ploi record, de peste 150 de litri pe metru pătrat, dar şi nepăsarea a mărit dezastrul, acuză oamenii ajunşi la capătul puterilor.

Pentru primarul din localitate, pare că altele au fost însă priorităţile imediat ce au ajuns în zona calamitată premierul şi preşedintele Senatului. "Multumesc Ciolacu, Ciuca, ca sunteţi alaturi de mine in aceste momente dezastruoase", a declarat Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi. Abia apoi au fost discutate problemele. "Lupta cu apele a fost sub control. E a treia oară când se întâmplă în zonă. Exista un proiect inainte, un baraj, era intr un stadiu de lucru, 70% finalizat", a declarat Marcel Ciolacu. "Ieri după amiaza chiar nu ne puteam da seama de unde vine atât de multă apă. Ne-am dat seama cand ne-am dus deasupra. Dar oamenii stiu georgrafia locului, au mai fost inundatii", a declarat Nicolae Ciucă.

"Primul lucru pe care l-am intrebat atunci cand l-am discutat cu oamenii din aceasta localitate a fost acela daca au fost avertizati prin sistemul RO Alert", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. După ce au vorbit cu oamenii, oficialii au promis ajutoare din partea Guvernului: pături, saci de dormit, apă şi mâncare. Au renunţat apoi la cizmele de cauciuc şi şi-au văzut în continuare de program. Nicolae Ciucă a venit la Bucureşti, unde a fost desemnat oficial candidatul PNL pentru preşedinţie iar premierul s-a dus la Constanţa.

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Coşmar cu repetiţie pentru oamenii afectaţi de inundaţii: au auzit aceleaşi promisiuni în 2013 şi 2016. Autorităţile se scuză: "Dumnezeu a dat apa, n-ai ce să faci"