Video Cristian are 31 de ani şi nu plănuia să aibă copil, însă fetiţa sa de 2 ani i-a schimbat viaţa. Natalitatea în România, scădere dramatică
România are tot mai puţini copii. În numai 12 luni, scăderea natalităţii a fost una dramatică - de 16%. În luna mai a acestui an, de exemplu, s-au născut cu 2.200 mai puţini copii faţă de aceeaşi lună din 2023. Şi numărul celor care se căsătoresc este în scădere.
Scăderea natalităţii este un fenomen care a luat amploare de la an la an.
În luna mai a acestui an s-au născut 11.505 copii, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, au venit pe lume peste 13.700 de copii. Faţă de acum 4 ani, s-au născut cu 6000 mai puţini copii, iar cifrele sunt tot mai îngrijorătoare.
Stresul legat de locul de muncă şi nesiguranţa financiară sunt cele mai întâlnite motive pentru care tinerii nu vor copii.
Medicii trag un semnal de alarmă
- Concert inedit în curtea celebrului sculptor Constantin Brâncuși. Sute de oameni din toată ţara au participat la...
- Un pictor din Vâlcea vrea să intre în Cartea Recordurilor a treia oară. Adrian Luţă plănuieşte să picteze un...
- Viaţa unui om al străzii s-a schimbat radical, după ce a găsit un portofel cu 2.000 de euro şi a decis să îl...
"Această focusare pe carieră mută perioada fertilă în zona de 30 şi ceva de ani. La 30 şi ceva de ani, apar probleme în ceea ce priveşte fertilitatea. Şi de asta, femeile care doresc să conceapă un copil, se trezesc în imposibilitatea de a-l concepe. Din fericire, sunt programe tot mai frecvente în ceea ce priveşte reproducerea asistată şi în România", spune Dima Vlad, medic primar neonatologie.
Studiile arată că 1 din 5 cupluri are probleme legate de fertilitate.
Sunt totuşi şi tineri care au alte priorităţi. De exemplu, Cristian are 31 de ani şi o fiică de 2 ani. Deşi nu era în planul său de viaţă, venirea pe lume a copilului l-a făcut să îşi mai dorească şi alţii.
"Ţin foarte mult la cea mică şi văd o bucurie în ea. Acum văd frumosul din a avea o familie şi îmi doresc să fac mai mulţi copii. Se axează foarte mult pe carieră, e stresul ăsta cotidian care ne face să uităm de familie şi importanţa acesteia", spune Cristian.
Declinul natalităţii a început imediat după Revoluţie
"După 1990, numărul de născuţi viii a scăzut foarte mult în România. La acel moment, o femeie dădea naştere în medie la 2 născuţii vii. Rata natalităţii în anul 1990 a fost de 11 născuţi vii la 1000 de locuitori, iar în momentul de faţă, fiind de doar 7 născuţi vii la 1000 de locuitori", precizează un sociolog.
Specialiștii spun că natalitatea scăzută nu afectează doar populația din România, ci din întreaga Europă. Pe de altă parte, ţara noastră mai înregistrează un record nedorit. Cea mai tânără bunică are numai 23 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰