Antena Meniu Search
x

Video Averea lui Cristian Plută, anchetat de DNA, a explodat după ce a ajuns director adjunct la stat: 3 terenuri, 2 case şi 3 depozite

Percheziţii DNA la Administraţia Spitalelor din Bucureşti. Directorul adjunct este acuzat că a luat, în câteva luni, mită cât să-şi cumpere un apartament pentru a pune în fruntea spitalelor anumiţi oameni sau pentru a da contracte de achiziţii din banii statului. Cea care l-a turnat este chiar şefa lui, directorarea insituţiei. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 18.09.2023, 20:52

Vezi și

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor, Cristian Plută, s-a trezit de dimineaţă cu mascaţii la uşa biroului. Procurorii au informaţii că a făcut ilegal bani din angajări sau contracte oferite unor firme.

Percheziţii DNA la ASSMB

"Potrivit procurorilor anticorupţie, între aprilie şi august 2023 ar fi luat mită în 2 tranşe: 20.000 de euro, respectiv 300.000 de lei pentru încheierea unor contracte de achiziţii. Mai mult, ar fi numit preferenţial oameni la conducerea unor spitale din Capitală", transmite Cristina Filip, reporter Observator.

20.000 de euro iar fi primit, spun anchetatorii, pe 19 iunie pentru a-l ajuta pe George Mirel Cristescu să ajungă în funcţia de manager interimar la Spitalul Colentina. Reporterii Observator nu l au putut contacta pentru un punct de vedere. Banii ar fi ajuns la directorul ASSMB printr-un intermediar, un anume Silviu Stăncilă.

Pe acelaşi subiect

Restul de 300.000 de lei, adică mai bine de 60.000 de euro, ar reprezenta, spun surse din anchetă, comisionul primit de directorul adjunct pentru contractele de achiziţii atribuite cu dedicaţie unei firme cu acţionariat în Giurgiu şi Bucureşti. Din fiecare factură decontată de ASSMB, 5% se întorcea în buzunarele lui. Banii i-ar fi încasat chiar de la administratorul firmei, Alexandru Paul Dumitru.

Contracte de milioane de euro

Compania are contracte cu statul de milioane de euro.

  • Reporter Observator: Înţeleg că reprezentanţii firmei ar fi chemaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu...
  • Reprezentant firmă: Eronat, nu. E greşit ce, nu este... Nu este adevărat ceea ce mă întrebaţi acumNu a fost DNA la sediul firmei.
  • Reporter Observator: Dar aveţi contracte încheiate cu ASSMB.
  • Reprezentant firmă: Nu şi nu vă pot răspunde la aşa ceva... 

Averea lui Cristan Plută

După aproape 12 ore de verificări, Cristan Plută a ajuns în faţa procurorilor la audieri. Va trebui să explice inclusiv cum s-a îmbogăţit de la un an la altul. Înainte să vină la conducerea ASSMB, Cristian Plută a lucrat la primăria Buftea. Pe atunci, avea în declaraţa de avere doar trei maşini. După ce a ajuns în fruntea inistuţiei, se laudă cu cu trei terenuri, două case, trei maşini şi trei depozite în bancă. 

La audieri au ajuns mai mulţi suspecţi. Toţi au fugit de camerele de filmat. Denunţul a fost făcut chiar de şefa lui, director al Administraţiei Spitalelor. Oana Silvache a venit la conducere în aprilie 2022 iar de atunci a început să colaboreze cu procurorii şi le a explicat cum funcționează rețeaua de achiziții publice trucate.

"Când un spital ia foc, când aparatura medicală cumpărată cu prețuri supraevaluate nu este folosită sau se strică rapid, tragedia nu este doar financiară. Este umană. Să ignorăm existența corupției este ca și cum am arunca cu pietre în ambulanțe venite să ne salveze. Toți cei care nu înțeleg această misiune sfidând legislația și siguranța paciențior trebuie să răspundă pentru faptele lor. Toţi stiau", spune Oana Silvache, director ASSMB.

La audieri vor ajunge şi mai mulţi angajaţi ai Administraţiei dar şi şefi de spitale. Pentru moment, în calitate de martori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Averea lui Cristian Plută, anchetat de DNA, a explodat după ce a ajuns director adjunct la stat: 3 terenuri, 2 case şi 3 depozite