Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a fost trăită sărbătoarea de Sf. Gheorghe în țară. Emoții, slujbe și tradiții păstrate cu sfințenie: "Nu am cuvinte, îmi dau lacrimile"

Aproape un milion de români au sărbătorit onomastica astăzi, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În biserici, zeci de mii se oameni au venit să se roage la slujbă. Iar în sate, tradiţiile au fost păstrate cu sfinţenie. 

de Redactia Observator

la 23.04.2023 , 19:27

În ziua Sfântului Mare Mucenic zeci de mii de oameni au mers să se roage pentru sănătate şi belşug, iar bisericile din toată ţara au fost neîncăpătoare. Din zorii zilei, în Bucureşti, la Catedrala Patriarhală credincioşii au venit să asculte Sfânta Liturghie. 

Pentru locuitorii din Botoşani, ziua a avut o dublă semnificaţie. Peste trei mii de credincioşi au participat la slujba de resfințire a Bisericii "Sfântul Gheorghe" - emblema oraşului, alături de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei şi un sobor de 22 de preoţi. Biserica, veche de aproape cinci secole, a fost reabilitată după o lungă aşteptare. 

Copil: Astăzi este o zi foarte frumoasă, plină de lumină. O sărbătoare foarte importantă, la care s-au alăturat foarte mulţi creştini şi de asta mă bucur foarte mult în ziua în care se sfinţeşte biserica. 

Vezi și

Femeie: Am simţit nişte emoţii care pur si simplu m-au copleșit și ne bucurăm că am avut parte de o așa minune, putem să spunem, în viețile noastre. 

Pe acelaşi subiect

Femeie: Nu am cuvinte, îmi dau lacrimile. 

Dumitru Mateciuc, părintele paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe: Era o rană a orașului Botoșani, o rană care, iată, în sfârșit, s-a închis. Din Cenușăreasa municipiului Botoșani, era o ruină, a ajuns mireasa lui Hristos și în curând o vom și picta.

La Muzeul Satului din Baia Mare, ziua de Sfântul Gheorghe a însemnat şi respectarea unor tradiţii unice

Zeci de localnici s-au îmbrăcat în straie populare şi s-au strâns să aleagă cel mai harnic gospodar din satul Șurdești, judeţul Maramureş. Cel care iese primul la arat este considerat cel mai falnic şi muncitor bărbat din sat. 

Vlad, gospodar: Am pus nişte tricale, ovăz şi nişte lucernă. Chiar ieri am terminat de pus pe un hectar nişte mălai şi mai am două holde, încă nu sunt pregătite de semănat. 

Odată votat capul comunităţii, tânărul a "testat" flăcăii din localitate. Într-o gospodărie din Muzeul Satului a ascuns un bănuț, iar pentru a-l găsi bărbaţii au trebuit să crape lemne. A dat dovadă de imaginație și a pus bănuțul în topor.

A venit şi rândul gospodarului să arate cât este de iute de picior. Alergat de localnici, bărbatul trebuia să scape. Pentru că a pierdut a fost nevoit să dea de băut tuturor. Supărarea i-a trecut repede însă după ce a fost invitat la horă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Evenimente » Cum a fost trăită sărbătoarea de Sf. Gheorghe în țară. Emoții, slujbe și tradiții păstrate cu sfințenie: "Nu am cuvinte, îmi dau lacrimile"