Antena Meniu Search
x

Cum acționau românii căutați de Secret Service, pentru fraude în SUA

Acţiune de amploare a Secret Service în România pentru distrugerea unei reţele de infractori care au dat lovituri de zeci de milioane de dolari, peste Ocean. Suspecţii vindeau pe mai multe site-uri mărfuri care nu existau în realitate.

de Redactia Observator

la 09.02.2019, 21:23

Vezi și

Acţiune de amploare a Secret Service în România pentru distrugerea unei reţele de infractori care au dat lovituri de zeci de milioane de dolari, peste Ocean. Suspecţii vindeau pe mai multe site-uri mărfuri care nu existau în realitate. Este una dintre cele mai ample operaţiuni din ultimii ani. Ofiţerii americani împreună cu poliţiştii români au acţionat în Oltenia şi în Ardeal. Unde, în premieră pentru România, a fost pus sechestru şi pe criptomonede.

Agenţii Secret Service au cerut sprijinul autorităţilor noastre după ce mii de americani au fost înşelaţi cu anunţuri false. Mai exact, membrii reţelei din România postau anunţuri de vânzare a unor mărfuri, care în realitate nu existau. Victimele comandau online şi nu mai primeau niciodată bunurile pentru care au plătit, atenţie, 34 de milioane de dolari.

Agenţii Secret Service au venit în România şi, ajutaţi poliţişti şi procurori, au descins în mai multe judeţe.

Din casele suspecţilor au ridicat computere, telefoane, tablete, carduri bancare, dar şi lei, dolari, euro şi franci elveţieni. Pentru a reuşi să recupereze prejudiciul uriaş, a fost pus sechestru pe terenuri, case şi, în premieră pentru autoritățile de la noi, pe criptomonede RIPPLE și BITCOIN. Suspecţii au fost audiaţi în Cluj şi Craiova, iar 14 dintre ei au fost deja extrădaţi în America. Acolo, unde vor fi şi judecaţi pentru fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat

În urma unei cereri de asistență judiciară internațională, transmisă de Secret Service , Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., a derulat investigații privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică și spălarea banilor. Victimele erau cetățeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000$.

Cercetările au arătat faptul că activitatea infracțională a persoanelor implicate ar fi debutat în anul 2016.

Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului ar fi postat anunțuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate.

În urma solicitării primite de la autoritățile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de polițiști din structurile de combatere a criminalității organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 27 de percheziții la domiciliile și reședintele persoanelor vizate.

La percheziții au participat și agenți ai Secret Service.

În urma acțiunii, au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD -uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice , un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme. De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.

În aceeași zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul D.C.C.O., au fost puse în aplicare ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile , cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.

Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.

În cauză, au fost identificate și conduse la sediul D.I.I.C.O.T., precum și la brigăzile de combaterea criminalității organizate din Cluj și Craiova, 18 persoane.

Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Servicul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaționale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii.

Cercetările efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Cum acționau românii căutați de Secret Service, pentru fraude în SUA