Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum arată o zi la ATI, în cel mai mare spital din Oltenia? Medic: "Ca pe front, nu exagerez"

De săptămâni întregi, în spitale și mai ales în secțiile de terapie intensivă se duce o luptă pe viață și pe moarte. Pline ochi, spitalele nu mai fac față valurilor de bolnavi. Și, cu fiecare caz nou confirmat, medicii sunt puși în fața unor decizii din ce în ce mai grele. La Craiova se mai operează doar cazurile grave sau urgențele, iar în clinicile de terapie intensivă sunt chemați medici din tot județul. Chiar și așa, pentru unii bolnavi, soluțiile vin prea târziu. 

de Cristina Oprea

la 04.10.2021 , 13:31

Oameni în costume albe într-un du-te vino continuu, rude care privesc îngrijorate prin ușile ferecate, tăcere apăsătoare. În cel mai mare spital din Oltenia se duce o luptă surdă.

Reporter: Cum arată o zi în terapie intensivă?

Laurențiu Ivanovici, director SCJU Craiova: Ca pe front! Și nu exagerez spunând asta.

Vezi și

Cristina Oprea, reporter Observator: Pe listele de aşteptare s-au aflat în acelaşi timp şi câte 30 de pacienţi. Pentru unii dintre ei, soluţiile s-au găsit mult prea târziu.

Pe acelaşi subiect

Pentru a face faţă valului de îmbolnăviri, se caută soluţii disperate. La spitalul judeţean, o aripă destinată primirii urgenţelor s-a transformat într-o nouă zonă Covid. În câteva luni, se va deschide şi o secţie modulară de tratare a cazurilor grave care au nevoie de terapie intensivă. Suplimentarea locurilor rezolvă însă doar pe jumătate criza din sistem. Pe locurile nou create nu va avea cine să muncească.

Laurenţiu Ivanovici, SCJU Craiova: Am adus din alte secții personal mediu. Asistente, brancardieri care sa ajute și am rechemat 3 medici care erau la specializare pentru secția de chirurgie cardiovasculară.

La Craiova se mai operează doar cazurile grave sau urgențele

Cristiana Geormăneanu, director medical Spitalul Judeţean: Am decis sa se reducă numărul de intervenții chirurgicale, fiind cu prioritate intervențiile chirurgicale de urgență. Ne-am confruntat și cu transferuri ale pacienților din județele limitrofe.

Şi în celelalte spitale transformate rând pe rând în suport covid, situaţia este critică. La spitalul Căi ferate din Craiova toate paturile din terapie intensivă s-au ocupat din prima zi. La fel şi cele 12 paturi dotate cu surse de oxigen.

Gabriel Mogoș, Spitalul CF Craiova: Imediat ce spitalul s-a deschis ne-au fost transferați, practic s-a umplut imediat secția de terapie intensivă unde avem 10 paturi. Nu avem personal. Acum ne confruntăm cu o nouă problemă. În numărul mare de infectari de regăsesc și medici.

Măsurile Guvernului mai mult încurcă

Iar măsurile luate de Guvern mai mult încurcă decât rezolvă problema personalului medical, acuză angajaţii din sistem.

Dr. Eleodor Cârstoiu, reprezentant salariaţi: Suntem în pandemie de un an şi ceva dar noi suntem de fiecare dată surprinşi când se înmulţeşte numărul de cazuri. Personalul este insuficient. Acum, Guvernul vine cu o reglementare prin care cei care nu sunt vaccinaţi să se testeze pe banii lor sau dupa 30 de zile să li se desfacă contractul de muncă. La Constanţa, un spital care este asemănător cu al nostru trece printr-o mare dramă.

În spitalele din Dolj sunt internaţi 480 de pacienţi cu covid. 58 se află la terapie intensivă iar direcţia de sănătate publică are în derulare peste 340 de anchete epidemiologice.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum arată o zi la ATI, în cel mai mare spital din Oltenia? Medic: "Ca pe front, nu exagerez"