Video Cum arată podul de la Luţca, la un an de la prăbuşire. N-a fost reabilitat din cauza unei păsări protejate. "Pentru o găină nu faci podul?"
A trecut un an de când podul de la Luţca, din Neamţ, s-a făcut una cu pământul deşi era recent reabilitat. Construcţia este în continuare prăbuşită în Siret, acoperită de vegetaţie şi transformată în cascadă. Deşi au promis în repetate rânduri că vor scoate dărâmăturile din albie, autorităţile au tot amânat momentul, din diverse motive. Acum susţin că nu pot acţiona până la finalul lunii august pentru că o pasăre protejată ar avea cuibul lângă râu.
Între Luţca şi Sagna, timpul pare că a stat în loc.
Clara Mihociu, reporter Observator: Ca piesele de domino, stâlpii de rezistenţă ai podului s-au frânt. Doi şoferi care treceau exact atunci pe pod s-au trezit că podul cade sub ei, iar autovehiculele au rămas prinse în grămada de dărâmături. Un an mai târziu găsim aici podul exact aşa cum a căzut. Vedem un morman de dărâmături. Doar cele două autovehicule au fost luate de pe pod, în rest nu s-a mişcat nimic.
Autoritățile spun că nu au acţionat mai întâi din cauza anchetei, a urmat selectarea firmei care să facă lucrările, iar acum a apărut o nouă problemă: barza neagră, o pasăre migratoare rară.
Adrian Păduraru, vicepreședinte CJ Neamţ: În baza acordului de mediu, lucrările vor fi executate doar începând cu 15 august întrucât trebuie protejat habitatul berzei negre, o specie care în această perioadă cuibăreşte în acea zonă.
- Poliția Locală folosește girofarul în mod ilegal. Șoferii se dau la o parte din bun simț, deși nu sunt obligați
- "Intră în casă!" Militarul suit de ieri pe pervazul geamului, la Timișoara, continuă să amenințe că se...
- Nou protest al angajaţilor din Educaţie, în Bucureşti. Peste 20.000 de dascăli sunt aşteptaţi în Piaţa...
Adrian Niță, prefect Neamţ: Ştiu că a fost o procedură de licitaţie la care au participat dacă nu mă înşel 9 sau 10 firme, există o contestaţie momentan, aşteptăm termenul legal care este de 20 de zile, după care începând cu 15 august se pot începe lucrările în albia Siretului.
Localnicii sunt însă sătui de scuze și promisiuni
Localnic: Au o întârziere din cauza unei berze negre care are cuibul pe malul apei.
Vai de mine, tot minciunile le scoate. Asta este o poveste. Nici nu a fost şi nici nu este.
Localnic: Cine a inventat aşa ceva? Pentru o găină nu faci podul? Aici sunt alte scopuri, nu de la o pasăre.
Opt milioane de lei a costat reabilitarea podului, bani plătiţi de Consiliul Judeţean Neamţ, condus la acel moment de baronul Ionel Arsene. Lucrarea nu a fost recepeţionată, însă podul a fost dat în folosinţă cu garanţia că va dăinui zeci de ani.
Clara Mihociu, reporter Observator: Podul, însă, nu a rezistat în realitate nici măcar un an. Avea 6 luni de când fusese dat în folosinţă în momentul în care s-a prăbuşit, dar în urma prăbuşirii ceva a rezistat. Acest panou pe care Consiliul Judeţean Neamţ a scris fapte, nu vorbe. Iar faptele se văd.
Pentru scoaterea construcţiei din albie, Consiliul Judeţean Neamţ a alocat 12 milioane de lei.
Deşi au fost deschise două dosare penale dintre care unul pentru fapte de corupţie la DNA, deocamdată nimeni nu a fost tras la răspundere. Între timp Ionel Arsene a fost condamant la peste 6 ani de închisoare într-un alt dosar pentru corupţie şi se află în Italia.
Nu ar fi prima lucrare de infrastructură rutieră care suferă întârzieri din cauza speciilor protejate de lege. Lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva a stat pe loc 3 ani din cauza a zece lilieci care şi-au făcut adăpost în peștera Tunel. Pe acelaş tronson de drum, lotul 2 este în continuare blocat din cauza urşilor din zonă. Autorităţile au propus ridicarea a două tuneluri speciale pentru animalele sălbatice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰