Antena Meniu Search
x

Nou protest al angajaţilor din Educaţie, în Bucureşti. Premierul Ciucă se întâlneşte cu sindicaliştii pentru o nouă rundă de negocieri

Astăzi are loc un nou protest al profesorilor. În doar câteva ore sunt asteptaţi în Piaţa Victoriei peste 20.000 de oameni, care vor mărşălui pe străzile Capitalei. Între timp, prima probă a Bacalaureatului, care ar fi trebui să aibă loc luni, se amână cu două zile. Perioada de înscriere pentru examene va fi şi ea prelungită. Guvernul ia măsuri de ultim moment, astfel încât anul şcolar să poată fi, totuşi, încheiat. Premierul Nicolae Ciucă spune că nu pleacă de la Palatul Victoria până când dascălii nu revin în clase. 

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 11:23

Vezi și

UPDATE 11:20 Potrivit unui anunţ oficial al Guvernului, programul premierului Nicolae Ciucă prevede o nouă întâlnire cu liderii sindicaliştilor din Educaţie. Întâlnirea este programată la ora 12.00 şi ar urma să aibă loc la Palatul Victoria.

Noua rundă de consultări are loc în contextul în care sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului şi au organizat un nou protest în Capitală, la care sunt aşteptaţi 20.000 de sindicalişti.

Un autocar cu peste 50 de profesori din Botoşani au plecat cu noaptea în cap spre Capitală, pentru a fi primii la protest. Înarmaţi cu răbdare, se aşteaptă ca în urma acestui protest să se întoarcă victorioşi la catedre.

Liviu Axinte, lider sindical: Sperăm ca mâine, măcar în ceasul al 12-lea, Guvernul să ne audă şi să găsească o soluţie de rezolvare, de deblocare a acestei situaţii care este astăzi în învăţământ.

Pe acelaşi subiect

Şi din Mehedinţi au plecat 60 de profesori spre Bucureşti. Între timp, în a treia săptămână de grevă, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru elevi. Se va schimba calendarul de susţinere a examenelor naţionale.

Florentina Lazăr, reporter Observator: Înscrierile pentru Bac și Evaluare se vor prelungi până pe 13 iunie, a fost anunțul făcut de Ligia Decă. Iar probele de competențe digitale se vor amâna. Acestea se vor susține în perioada 14 - 23 iunie. Calendarul pentru probele scrise încă nu a fost modificat.

Medii încheiate cu două note

Dacă în mod obişnuit, un elev ar trebui să aibă cel puţin 3 note pentru încheierea situaţiei şcolare la o disciplină, acum mediile se pot încheia şi cu doar două note sau calificative, spune ordinul Ligiei Deca. Dar nu de către directori, ci de către profesorii titulari. Soluţia încheierii mediilor cu doar două note nu va rezolva, însă, toate problemele. E neclar cum se vor îngrămădi recuperările orelor din trei săptămâni de grevă în cele 5 zile rămase până la finalul anului şcolar.

Daniela Vişoianu, expert în Educaţie: Posibil ca pe mulți dintre elevi să-i dezavantajeze pentru că elevii au o curbă de motivație și de efort și mulți dintre ei trăgeau puțin mai tare în perioada de final ca să-și îmbunătățească mediile. 

Dacă greva va continua şi săptămâna următoare, mulţi vor rămâne cu mediile neîncheiate şi riscă să nu se poată înscrie la examenele naţionale.

Andra Ionescu, director Colegiul Costache Negri: Din 76 de profesori pe care îi avem, 62 sunt în grevă, iar situaţia mediilor este cea care e în majoritatea unităţilor de învăţământ, în sensul în care nu s-au încheiat.

Guvernul a adoptat un memorandum ca garanţie că în noua lege a salarizării, veniturile profesorilor debutanţi vor porni de la salariul mediu pe economie. Sindicatele vor, însă, ca majorarea să fie bătută în cuie într-un act normativ. Aşa că nu renunţă la proteste. Profesorii vor anunţa după protestul de astăzi dacă se întorc sau nu la clasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Nou protest al angajaţilor din Educaţie, în Bucureşti. Premierul Ciucă se întâlneşte cu sindicaliştii pentru o nouă rundă de negocieri