Antena Meniu Search
x

Video Cum au făcut românii faţă frigului din casă. 500 de blocuri din tot Bucureştiul, afectate de o fisură în magistrala de termoficare

Peste 100 de mii de bucureşteni au îngheţat la propriu în apartamente în plin cod galben de ninsoare. Una dintre cele mai mari magistrale de termoficare a cedat, iar oamenii s-au trezit fără apă caldă şi căldură. S-au încălzit cum au putut: calorifere, aere condiţionate sau... la plimbare pe străzi.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 11.01.2021, 20:07

Vezi și
  • 500 de blocuri din tot Bucureştiul, afectate de o fisură în magistrala de termoficare
  • 4.000 de kilometri, reţeaua de termoficare din Capitală

 Prima zi de iarnă adevărată în Capitală, prima zi de frig în case. În Sectorul 3, unde sunt afectate mai bine de 100 de blocuri, bucureştenii au preferat să iasă din case să se dezmorţească, pentru a scăpa de frigul pătrunzător din apartament.

În total, mai bine de 500 de blocuri din tot Bucureştiul, adică mai bine de 100 000 de oameni, au căldura şi apa caldă livrate sub parametrii.

Muncitorii au anunţat dimineaţă că au reuşit să repare fisura apărută în magistrala de termoficare. O gaură peticită cu greu.

„De la orele 4.30-5.00, zona era încărcată. Punctele au început să intre în funcţionare normală”, Adrian Gîtlan director adjunct Termoenergetica.

4.000 de kilometri, reţeaua de termoficare din Capitală

O mică victorie dintr-un război rece, greu de câştigat. Conductele uriaşe putrezite în subteranul oraşului sunt o bombă cu ceas.

Reţeua de termoficare din Capitală număra peste 4 mii de kilometri. Peste 500 de mii de apartamente şi 5 mii de sedii de instituţii publice sunt conectate la ea. Iar reparaţiile cuprind undeva la 80 la sută din această reţea.

De mai bine de 30 de ani, nicio reparaţie capitală nu a fost făcută. Anul trecut, doar 24 de kilometri de ţeavă au fost înlocuiţi. O picătură într-un ocean.

1,6 miliarde de lei pentru modernizarea reţelei principale de temoficare

Primarul general al Capitalei nu a comentat situaţia. Ne-a trimis să aflăm răspunsurile la compania din cadrul instituţiei care gestionează situaţia.

Pentru 2021, şefii Termoenergetica se abţin de la promisiuni care oricum nu încălzesc pe nimeni.

„Şi în această vara se va lucra cât se poate de mult pentru pregătirea iernii viitoare. Cam câte sute sau zeci de kilometri de reţea aţi putea repara? Este greu să vă dau o estimare de acum”, mai spune Adrian Gîtlan director adjunct Termoenergetica

În urmă cu aproape două luni, primarul Capitalei anunţă atragerea a 1,6 miliarde de lei, dintre care 1,3 miliarde din fonduri europene nerambursabile. Totul pentru a moderniza 210 kilometri de reţea principală de termoficare.

În Capitală, în perioada următoare sunt anunţate ninsori şi temperaturi scăzute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cum au făcut românii faţă frigului din casă. 500 de blocuri din tot Bucureştiul, afectate de o fisură în magistrala de termoficare