Antena Meniu Search
x

Cum ne ferim de gripa care continuă să ucidă oameni în România. Pintea: "Purtatul măştii este obligatoriu!" (Video)

54 de oameni au murit în România din cauza virusului gripal. Ministrul Sănătăţii spune că situaţia în cazul îmbolnărilor de gripă este una gravă, iar lucrurile ar putea să se înrăutăţească.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 30.01.2019, 09:46

Cum ne ferim de gripa care continuă să ucidă oameni în România. Pintea: "Purtatul măştii este obligatoriu!" - Observator.tv

54 de oameni au murit în România din cauza virusului gripal. Ministrul Sănătăţii spune că situaţia în cazul îmbolnărilor de gripă este una gravă, iar lucrurile ar putea să se înrăutăţească.

Gripa a ucis 54 de oameni în România, arată ultimul bilanț.

Aseară, la Antena3, ministrul Sănătăţii a declarat că situaţia este una gravă şi că poate deveni extrem de gravă. Sorina Pintea îi sfătuieşte pe oameni să evite să meargă în locurile aglomerate şi să respecte normele de igienă.

"Suntem peste ce era anul trecut. Săptămâna aceasta, în primele două zile, am avut o creştere alarmantă. Peste 60% în plus în primele zile. Este vorba despre inconştienţă atunci când vedem ce se întâmplă în jurul nostru şi noi nu facem ce trebuie.

Dacă eşti bolnav, nu te duci la muncă. Aşa ceva nu se face. Te pui tu pe tine în pericol, apoi pe ceilalţi. Mari specialişti nu pot înţelege de ce minimele măsuri nu sunt cunoscute de cei care ar trebui să le cunoască", a declarat Sorina Pintea.

Cum să ne protejăm împotriva gripei

Ca măsuri preventive, ministrul Sorina Pintea a spus că există un set de reguli care ar trebui respectate pentru a ne feri de îmbolnăvire.

"Există un set de reguli care trebuie aplicate, începând cu spălatul pe mâini. Totul începe însă de acasă. Casa trebuie aerisită, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar dacă, cumva, prezentăm simptomele unei răceli, să apelăm la medicul de familie. Nicidecum la automedicaţie. Sunt convinsă că medicul de familie va da răspunsurile cele mai cuvenite.

În cazul în care situaţia se agravează, putem să ne prezentăm la medicul specialist sau la unitatea primiri urgenţe. În şcoli, dascălii trebuie să efectueze acel triaj epidemiologic al elevilor. Dacă copilul prezintă simptomele unei răceli sau chiar are gripă, ori este trimis la medicul şcolar, ori sunt anunţaţi părinţii care îl duce la medicul de familie", a spus ministrul. 

Sorina Pintea a precizat că purtatul măştii este obligatoriu, la fel evitarea colectivităţilor.

De asemena, copiii nu trebuie duşi la mall, la locurile de joacă.

"Trebuie să evităm prezenţa la evenimente şi să folosim batista de unică folosinţă la gură atunci când strănutăm sau când tuşim", a conchis ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a anunţat că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cum ne ferim de gripa care continuă să ucidă oameni în România. Pintea: "Purtatul măştii este obligatoriu!" (Video)