Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum ne putem feri de "ţepele" agenţiilor de turism. Preţul scăzut e un indicator serios: "Clar e ceva dubios, vrea să facă rost de cash"

Începe sezonul vacanţelor, dar şi al ţepelor. Agenţiile de turism se întrec în oferte, după un an în care am călătorit mai mult cu gândul, şi mulţi cumpără fără o minimă verificare. Pentru a nu avea o vacanţă ratată, trebuie să fim atenţi la preţuri şi asigurarea touroperatorului. Doar aşa putem spera că ne vom recupera banii în caz de anulare.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 23.06.2021 , 20:01

Vacanţa de vis s-a transformat într-un coşmar pentru Carmen. Peste câteva zile urma să plece în Grecia, împreună cu familia, şase adulţi şi un copil. Au plătit 3.600 de euro pentru o vacanţă de şapte zile.

"Sâmbătă am primit un email că s-a sistat tot zborul. Deci practic plecarea noastră în Creta", a declarat Carmen. Agenţia de turism i-a anunţat că şi-a suspendat activitatea. Motivul ar fi o reorganizare a companiei: "Toţi îmi spun că banii nu îi vom recupera. Atunci, ce să facem? Să ne dea sejurul înapoi şi să putem merge".

După un an în care turismul a fost îngenunchiat de pandemie, ofertele ne pot lua ochii. Ca să nu plătim mii de euro pe un concediu ratat, trebuie să verificăm agenţiile care ne promit marea cu sarea.

Vezi și

"Azi pe internet, poți să afli foarte multe despre agenția respectivă. În al doilea rând, trebuie verificată licenţa, care trebuie să fie conform legii și trebuie să aibă asigurare", a declarat Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT.

Pe acelaşi subiect

Este plasa de siguranţă a unei vacanţe reuşite. Agenţiile de turism sunt obligate prin lege să aibă asigurare pentru a putea despăgubi turiştii în caz de urgenţă. În caz contrar, turiştii rămân cu paguba. "În spatele unui astfel de operator nu se află niciun cadru legal prin care ne-am putea recupera banii", a declarat Ciprian Enea, consultant în turism.

Cu o simplă căutare pe Internet, putem verifica dacă tour-operatorul are toate documentele în regulă. Pe site-ul turism.gov.ro găsim toate agenţiile licenţiate. În jur de 1200.

"Avem obligaţia ca lună de lună, agenţiile de turism să declare pachetele și noi verificăm la minister că acea sumă nu depășește suma pe care o au pe poliţă", spune Paul Ene, secretar de stat.

Preţul este şi el un indicator. O ofertă cu mult sub nivelul pieţei trebuie să ne dea de gândit. "Clar este ceva dubios, agenția are probleme, vrea să facă rost de cash", a declarat Alin Burcea.

Cele mai căutate destinaţii de vacanţă sunt Grecia, Bulgaria şi Turcia. În funcţie de destinaţie, de numărul de zile şi de cazare, preţurile variază între 280 euro şi 600 euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Cum ne putem feri de "ţepele" agenţiilor de turism. Preţul scăzut e un indicator serios: "Clar e ceva dubios, vrea să facă rost de cash"