Video "Îi prindem cu un joint". Cum pot ajunge consumatorii de droguri la închisoare, după modificarea legilor anti-crimă organizată
Parlamentarii vor pedepse mai mari pentru crimă organizată. Pentru cămătărie, proxentism, trafic de carne vie, dar mai ales de droguri, nimeni n-ar mai primi închisoare cu suspendare. Specialiştii antidrog spun, însă, că aleşilor le-a scăpat ceva. Legile pe care vor să le modifice îi trimit în spatele gratiilor inclusiv pe consumatori.
Tinerii din imagini cumpărau droguri din Capitală şi le vindeau consumatorilor din Timiş. Procurorii antimafia au dus la audieri 10 persoane, care riscă acum până la 7 ani de închisoare. Puţin pentru cât de amplu e fenomenul narcotraficului din România, cred unii parlamentari, care propun pedepse mai grele.
- Cristina Filip, reporter Observator: Pentru angajaţii instituţiilor publice care au datoria să aplice legea însă fac front comun cu traficanţii de droguri, proiectul pervede pedepse majorae cu jumătate: până la 23 de ani pentru trafic de droguri de risc şi până la 25 pentru droguri de mare risc. Doar anul trecut, 14 angajaţi ai MAI au fost prinşi cu stupefiante, asta înseamnă în medie un dosar penal pe lună.
- Gigel Lazăr, reprezentant ONG Antidrog: Probabil neajunsurile şi dorinţa de a avea o viaţă mai bună i-a determinat să încalce principiile şi valorile meseriei lor.
Este şi cazul unui poliţist din Braşov care vindea cocaină îmbrăcat în uniformă. Sau cazul judecătoarei din Suceava care s-a îndrăgostit de traficantul pe care-l ancheta şi îl ajuta să fie cu un pas înaintea anchetatorilor.
Specialiştii ridică, însă, o problemă pe care iniţiatorii pare că nu au luat-o în calcul. Articolele pe care vor să le modifice pedepsesc mai aspru şi consumatorul care ar putea primi închisoare cu excutare şi dacă este prins cu o singură ţigară sau doză.
- Traficanţi de droguri din Timiş, treziţi cu noaptea în cap de mascaţi. Gruparea, filată mai bine de jumătate...
- Tineri prinşi cu droguri băgate în ouă cu surprize, în Călăraşi. Au ascuns recipientele în haine când au...
- Drogat şi fără permis, pe autostrada A3. Bărbatul de 36 de ani, prins în urma unui control de rutină
- Gigel Lazăr, reprezentant ONG Antidrog: Problemele trebuie să plece de la educaţia tinerilor, dealeri vor fi tot timpul atât cât există consumatori. Ce facem în momentul în care îi prindem cu un joint, îi băgăm la puşcărie. Pentru că propunerile de modificare legislativă înseamnă că nu mai pot fi condamnaţi cu suspendare.
- Alexandru Nazare, inițiator lege: Articolele respective se referă la traficanţi, nu la consumatori. Acest proiect îi atacă clar pe traficanţi şi da măreşte, dubelază limitele minime.
Nu doar traficul de droguri a intrat sub lupa parlamentarilor
- Alexandru Nazare, inițiator lege: Trebuie să ridicăm infracţiunile legate clanuri interlope la rang de infracţiune deosebit de gravă: proxenetism, camătă, şantaj şi ameninţare.
Pentru trafic de persoane, pedeapsa ar putea ajunge la 15 ani iar pentru cămătărie la 10 ani. În oricare dintre situaţii, nu am mai avea sentinţe cu suspendare. Proiectul a intrat în dezbatere la senat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰