Antena Meniu Search
x

Video Cum s-a ajuns la supă de găină cu pene dată pacienților, la Spitalul Baia Mare. Suma ridicolă decontată de stat, pentru hrană

11 lei pe zi, atât decontează statul pentru mâncarea unui bolnav internat într-un spital de stat. Culmea, anul trecut s-a făcut o ajustare a acestei sume, care până atunci era... zece lei. În condiţiile scumpirilor din ultimele luni, spitalele se plâng că abia au ce pune pe masa bolnavilor. 

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 22:00

Vezi și

Pacientă: O bucată de carne de găină cu pene. Găina aceea sigur a fost de culoare albă, după pene.

Şoc culinar într-un salon din spitalul Judeţean de urgenţă Baia Mare pentru o pacientă. 

Pacientă: Vă dați seama că mi s-a întors stomacul pe dos.

După ce a văzut imaginile, managerul promite sancţiuni. 

Pe acelaşi subiect

Alexandru Oros, manager Spitalul Judetean Baia Mare: Voi căuta acel responsabil care a fost extrem de superficial. Voi merge până la desfacerea contractului de muncă. 

Doar 11 lei pentru mâncarea pacienților din spitale

Ca alocaţie de hrană pentru un pacient fără nevoi alimentare speciale, statul decontează 11 lei. Spitalele se descurcă fiecare cum poate, iar pacienţii simt asta uitându-se în farfurie. Grigore Peneuaşu este internat la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. 

Mâncarea se prepară în bucătăria spitalului, însă scumpirile au făcut aproape imposibilă încropirea unui meniu decent. 

Daniela Trandafir, Institutul Marius Nasta: Este foarte greu, din 11 lei pentru pacientul comun şi din 17 lei pentru pacientul cu tuberculoză, să realizezi un meniu care să ajute să se şi vindece pentru că tuberculoza cere un regim hiperproteic.

Oana Parliţeanu, medic diabet şi nutriţie: Compromisurile sunt că fructe foarte greu putem să dăm, doar pacienţii cu diabet beneficiază de fructe.

În 2021 a fost ajustată valoarea alocaţiei de hrană, după ce nu se mai făcuseră modificări de peste zece ani. Doar că schimbările sunt cel puţin nesemnificative. Astfel, dacă în 2008 pentru un bolnav comun alocaţia era de 10 lei, acum e 11 lei. Iar pentru un bolnav cu tuberculoză a crescut de la 16 lei la 17,6 lei. Iar pentru un pacient cu cancer de la 15 la 16,5 lei.

Inclusiv ministrul Sănătății recunoaşte că e o problemă

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Suma este, într-adevăr, extrem de mică. Ea, însă, nu era limitativă și spitalul putea să suplimenteze din fonduri proprii această sumă, clar că e mai greu pentru un spital acum să suplimenteze această sumă.

Ministerul promite o nouă ajustare. Când? Nu ştim încă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cum s-a ajuns la supă de găină cu pene dată pacienților, la Spitalul Baia Mare. Suma ridicolă decontată de stat, pentru hrană