Antena Meniu Search
x

Video Cum să alegi fructele și legumele la piaţă. Comercianţii lacomi folosesc pesticide care pun în pericol sănătatea clienţilor

Pieţele sunt luate la control. La Suceava, Inspectorii Direcţiei Sanitare-Veterinare au luat la rând fructele şi legumele de pe tarabe, pentru a verifica dacă se găsesc pesticide în produse. În plus, vor să afle şi dacă vânzătorii încearcă să-i înşele pe cumpărători, promovând produse de import ca fiind româneşti. Cum este recomandat să alegeți fructele și legumele de pe tarabele din piaţă, vedeţi în materialul următor. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 17.06.2021, 16:58

Vezi și

Pieţarii sunt vizaţi frecvent de controalele inspectorilor DSV, Direcției Agricole și Instituției care se ocupă de controlul calității fructelor și legumelor. Chiar dacă ştiu de verificări, mulţi dintre ei riscă. Aşa se face că, la tarabe, inspectorii au găsit foarte mulţi intermediari.

Inspector: Doamna în cazul de faţă, neavând documente, se sancţionează că nu are documente cu amendă ori de 15 milioane, ori 20 de milioane, depinde de care lege o aplicăm, ori 248, ori 312.

Pe lângă provenienţa dubioasă a mărfii de pe unele tarabe, inspectorii mai verifică o mare problemă - folosirea excesivă a pesticidelor și îngăşamintelor. Mostrele se strâng din toată piaţa şi sunt duse la laborator.

Maria Platon, inspector Agentia Fitosanitară Suceava: Trebuie să respecte anumite cerinţe. Să ţină evidenţa tratamentelor efectuate, să respecte timpii de pauză. Este un plan de monitorizare cam lunar. Un anumit număr de probe prelevate. Din ce am prelevat noi n-a fost depăşită limita maximă admisă.

Pe acelaşi subiect

Pericolul este creat de comercianţii lacomi, care nu respectă regulile aplicării pesticidelor şi îngrăşămintelor.

Teodor Coșuleanu, inginer Direcția Agricolă Suceava: În momentul în care tu ai venit şi ai dat cu produse care nu sunt omologate şi tu le aplici în doză dublă atunci clar vei aduce probleme foarte mari sănătăţii omului.

Cum recunoşti produsele româneşti la piaţă

Totuşi, aspectul trădează fructele si legumele crescute artificial: culori intense, lipsa defectelor şi uniformitatea. Cum recunoaştem produsele româneşti?

Teodor Coșuleanu, inginer Direcția Agricolă Suceava: La produsul castraveţi, vedeţi, au fost recoltaţi ieri, are floarea în vârf. La roşii la fel. După forme, după calibru, îţi dai seama clar. La varză, este neuniformă.

Cumpărătoare: De obicei, cumpăr de la persoane cunoscute, cu reţinere, pentru că nu sunt atât de sinceri. 

Cumpărătoare: Fructele şi legumele se aleg din cele de la ţară, noi cunoaştem vânzătorii. Sunt tari, sunt sănătoase.

Administratorii piețelor publice sunt obligati sa asigure o capacitate de 40%, pentru ca producătorii locali să aibă loc unde să-şi vândă produsele. Iar vânzătorii trebuie să afișeze pe etichete locul de proveniență al produselor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cum să alegi fructele și legumele la piaţă. Comercianţii lacomi folosesc pesticide care pun în pericol sănătatea clienţilor