Antena Meniu Search
x

Video Românii au devenit mai atenţi când fac cumpărături: "De la o vârstă te interesează să mănânci sănătos"

Mergem la piaţă cu lista de cumpărături, dar am face bine să ne uităm şi pe lista ingredientelor pe care alimentele le conţin. Este sfatul nutriţioniştilor pe care aproape 40 la sută dintre români îl urmează deja. În funcţie de ce scrie pe etichetă putem afla cât de des este bine să consumăm un anume produs şi cât este de sănătos.

de Redactia Observator

la 09.06.2021, 08:22

Vezi și

Conştienţi că perioada de pandemie i-a forţat să fie sedentari, românii au devenit mai atenţi când vine vorba de ce alimente consumă. "Este adevarat ca te uiti, citesti câtă grăsime conţine, cat zahăr de la o vârstă te interesează sa mananci sanatos", spune o femeie, care mărturiseşte că se fereşte de mezeluri, "pentru ca nu stim ce sunt inauntru".

Un studiu recent arată că aproape 70 la sută dintre consumatori mizează pe calitate. 56 la sută dintre aceştia se uită după data de valabilitate iar alţi aproape 40 la suta cumpră produsele abia după ce analizează lista de ingrediente. Printre cele mai importante informații care se regasesc pe etichetă sunt valoarea energetică, cantitatea de grăsimi saturate, cantitatea de carbohidrați şi cantitatea de sare. "Ingredientele sunt in ordinea cantitatii. Daca are zaharul primul ingredient, cum e la ciocolata, incercăm să consumăm mai rar acel produs. În ultima vreme avem si nutri-score pe ele, adica niste buline – daca este verde, produsul poate fi consumat cu o frecventa maxima, daca este rosu, poate fi consumat mai rar", spune Cristian Mărgărit, consultant in nutritie.

Majoritatea aditivilor sunt dăunători

Apoi, trebuie să ne uităm şi la aditivi. "Exista si aditivi sanatosi – vitamina E sau vitamina C, dar majoritatea aditivilor sunt daunatori. Si acolo potentiatorul de aroma ne arata ca produsul e inferior calitativ", precizează Cristian Mărgărit.

Dacă obişnuim să ne facem cumpărăturile în pieţe, specialiştii recomandă să verificăm şi ţara de provenienţă. Cu cât alimentele vin mai de departe, cu atât există mai multe şanse ca acesta să fi fost tratate cu diverse substanţe pentru a nu-şi pierde aspectul proaspăt. De altfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a pus în transparenţă decizională un ordin privind regulile pe care trebuie să le respecte comercianţii care îşi vând marfa în pieţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Românii au devenit mai atenţi când fac cumpărături: "De la o vârstă te interesează să mănânci sănătos"