Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Cum se descurcă părinţii în plină grevă a profesorilor: "Ţinem copilul la mare, ce să facem?" Dascălii vor continua protestele: "Categoric nu renunţăm"

Ministrul Educaţiei cheamă în clase profesorii care continuă greva, chiar dacă guvernul le-a mărit salariile. Oferta nu a fost acceptată, însă, de sindicate. Cifrele arată că un profesor debutant a obţinut aproape toată majorarea cerută, de 25%. Un cadru didactic cu vechime medie poate să fie şi el, teoretic, mulţumit de procent. Dar profesorii spun ca leafa reală este încă departe de a le  asigura un trai decent. Cel mai departe de ţinta revendicării sunt dascalii cu experienţa cea mai mare. Ca să fie mai convingătoare, Ligia Deca a refăcul calculele ieri. Şi a adăugat la salariu sporuri pe care nu toţi profesorii le iau.

De Andreea Petrescu la 03.06.2023, 09:33
Vezi și

Ministerul Educaţiei a prezentat ieri mai multe exemple de salarii ale profesorilor care sunt în grevă de două săptămâni. Un profesor cu gradul didactic doi va câştiga 6.186 de lei în mână, cu tot cu sporuri de solicitare neuopsihică, învăţământul special, dirigenţie şi gradaţie de merit. Doar 16% dintre profesori iau spor pentru gradaţie de merit, în învăţământul special sunt încadraţi doar 6% iar spor de dirigenţie încasează 70% din ei. Asta înseamnă că majorările salariale calculate de minister nu sunt valabile pentru toţi. "Salariul mediu în educaţie, începând cu luna aceasta, creşte până spre 8500 de lei brut, dacă luăm în considerare tot personalul din învăţământ. Acest salariu este în acest moment, după Ordonanţa 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

De la începutul anului, şcoala a fost fragmentată de şase ori

Maria Ciocîia este dirigintă şi profesoară de informatică la o şcoală din Medgidia. A calculat majorările oferite de guvern, dar nu a ajuns la acelaşi rezultat ca ministrul Educaţiei. "1.000 de lei creşterea brut care în mână însemană 500 de lei. Aceşti 500 de lei sunt praf în ochi", a declarat Maria Cicîia, profesoară din Mangalia. Cadrele didactice sunt decise să continue greva. Felicia Vranău, profesoară de franceză de 38 de ani la Suceava, este revoltată. Şi de calculele ministrului şi de faptul că preşedintele Iohannis i-a certat pe dascăli pentru că merg înainte cu protestul. "Niciodată nu m-am simţit mai jignită, când am auzit aceste cuvinte. ale domnului preşedinte. El trăieşte într-o realitate paralelă, asta este părerea mea. Greva merge înainte, categoric nu renunţăm", a declarat Felicia Vranău, profesoară din Suceava.

Conform actualului calendar, examenul de Bacalaureat ar trebui să înceapă pe 12 iunie iar Evaluarea Naţională o săptămână mai târziu. După două săptămâni de grevă, părinţii încep să îşi piardă răbdarea. Se tem că examenele vor fi decalate pe termen lung sau că anul şcolar va fi îngheţat. "Avem bone, nu avem cum să ne descurcăm altfel. Ar fi păcat să prelungim anul şcolar sau să nu aibă posibilitatea să dea un examen de Bacalaureat", spune un părinte. "Îi ţinem la mare, ce să facem, avem de ales?", spune un altul. "Cine are bunici, acasă. Cine nu are bunici, bone, spaţii de joacă", spune o mamă.

Liceenii care au fost pre-admişi la o facultate din străinătate riscă să piardă locul pentru că nu pot da examene fără diploma de Bacalaureat. Dacă la începutul grevei erau de partea profesorilor, acum le transmit acestora că trebuie să se întoarcă la ore fiindcă au primit ce au cerut. "Nu mai susţinem cu atâta ardoare aceste revendicări. Copiii sunt pur si simplu bulversati. Au deja starea de tensiune provocată deja de aceste examene, nu le mai trebuie inca o stare provocată de incertitudine", a declarat Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Părinţilor. Mulţi părinţi sunt debusolaţi şi ei. Au impresia că anul acesta copiii au fost mai puţin la ore şi mai mult în vacanţe ori au avut alte activităţi.

De la începutul anului, şcoala a fost fragmentată de şase ori. După vacanţa de iarnă, elevii au mers la şcoală 30 de zile, apoi a venit vacanţa de schi. Au urmat 20 de zile de cursuri, întrerupte de Şcoala Altfel. Abia s-au întors elevii la ore, că a venit vacanţa de Paşte. Apoi, după câteva zile de şcoală, au început Săptămâna Verde. Când au terminat-o, au mai mers 15 zile la şcoală şi s-au oprit din nou - profesorii au intrat în grevă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Cum se descurcă părinţii în plină grevă a profesorilor: "Ţinem copilul la mare, ce să facem?" Dascălii vor continua protestele: "Categoric nu renunţăm"