Antena Meniu Search
x

Video Cum va fi gestionată problema urşilor, după ce ministrul Mediului a dat nas în nas cu unul, zilele trecute

Ministrul Mediului a dat nas în nas cu un urs, în urmă cu două zile. După ce l-a fotografiat şi a pus imaginile pe Facebook, politicianul a profitat de ocazie pentru a detalia cum va fi gestionată problema urşilor, în viitor. Cei timizi, precum exemplarul întâlnit de el, vor fi alungaţi în pădure. Cei care nu se tem de oameni, vor fi relocaţi. Iar cei agresivi vor fi împuşcaţi. Ordonanţa care prevede aceste lucruri ar putea fi aprobată astăzi. 

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 07.07.2021, 09:25

Vezi și

Ministrul Mediului a anunţat că a avut o întâlnire inopinată cu ursul, în drumul său spre Bucureşti. L-a fotografiat şi a pus poza pe Facebook. Ocazie pentru a spune şi cum s-ar fi acţionat în acest caz dacă ordonanţa de urgenţă pe care a pregătit-o ar fi fost deja în vigoare. "S-ar încadra la aşa-zis-ul risc redus. Deşi exemplarul nu s-a speriat de oamenii care erau pe marginea drumului şi făceau poze", spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Risc redus, risc mediu şi mare. Sunt cele trei criterii în funcţie de care ar urma să se acţioneze la apariţia urşilor. În primul caz, ursul trebuie alungat în pădure. Dacă revine în preajma oamenilor, atunci el trebuie tranchilizat şi mutat în altă zonă. Dacă este agresiv însă, atunci o să fie împuşcat. Fie de vânător, fie de jandarmi. "Mă gândesc şi că putem fi în situaţia în care un exemplar să devină agresiv şi pentru a asigura protecţia cetăţenilor din zonă jandarmeria să fie obligată să folosească armamentul din dotare", a spus şi Lucian Bode - ministrul de interne.

137 de persoane au fost atacate de urşi, în ultimii 5 ani

Schimbarea legii în acest fel îi revoltă însă pe activiştii de mediu care spun că această intervenţie graduală e doar un paravan în faţa legilor europene.

"Nu este altceva decât o formă mascată de a scurta timpul de aşteptare pentru vânătorii de trofee care vor să vină din străinătate", a declarat Gabriel Păun - activist de mediu.

Urgenţa intrării în vigoare a unei noi legi ar fi dată de numărul tot mai mare de apeluri la 112 cu privire la apariţia urşilor. 6.400 în ultimii 5 ani. În tot acest timp, 137 de persoane au fost atacate de exemplare periculoase. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a ajuns la toate ministerele care au competenţă pentru avizare. Ministrul mediului speră ca textul de lege şi avizele să fie gata până la şedinţa de guvern de astăzi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Cum va fi gestionată problema urşilor, după ce ministrul Mediului a dat nas în nas cu unul, zilele trecute