Antena Meniu Search
x

Video "Dacă ne scade sporul, nu mai vin la serviciu!". Ce salarii au medicii din România. Angajaţii din spitale ameninţă cu greva generală

Medicii din peste 300 de spitale din ţară au protestat, azi, timp de o oră, nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu se grăbeşte să le rezolve solicitările salariale. A fost o grevă de avertisment, iar medicii nu şi-au neglijat pacienţii. În cazul în care cadrele medicale nu vor primi un răspus de la Guvern sunt hotărâte să facă grevă generală.

de Redactia Observator

la 03.04.2024, 21:14

Vezi și

Mii de cadre medicale din toată ţară au intrerupt munca în spitale pentru o oră. Doctorii cer salarii mai mari şi eliminarea inechităţilor din sistem. Venitul unui medic primar cu sporuri poate ajunge la 20.000 de le pe lună iar alt unui medic specialist la 11.000 de lei pe lună. 

Ce salarii au medicii din România

"Cred că este singura țară de pe pământ în care o anumită profesie plătește cu 50% oră suplimentară și de noapte. Eu trebuie să fiu plătit cu aceiași bani și dimineață și noaptea. Când fac 3-4 gărzi pe lună iau 15.000 de lei", spune Florin Chirculescu, medic chirurgie toracică.

"Personalul este foarte puțin, facem munca la două asistente. Pe noi nu ne plătește când suntem ture de noapte", spune Doina Ponoream, asistentă medicală care lucrează de 27 de ani.

Pe acelaşi subiect

Nemulţumiri au şi ceilalţi salariaţi din Sănătate. "Sunt 100, 200 de prezentări în fiecare zi, noi suntem 3-4 asistenţi, cu doi doctori. Dacă ne scade sporul deja nu mai vin la serviciu. Am rate la bancă, am copil de crescut, nu merită", a declarat Marius Sandu, asistent principal UPU Ploieşti.

"Foarte greu, dintr-un salariu de 35 de milioane pe care îl iau eu. Plătim datoriile la stat, mai rămân cu 8, 10 milioane", se plânge Irina Sandu, infirmieră.

Angajații din sănătate mai vor indexarea veniturilor cu rata inflaţiei. "Sporurile noastre nu mai sunt raportate la salariile de bază actuale, sunt îngheţate în suma fixă", spune Daniel Bulboacă, lider sindical. "Gărzile în momentul acesta sunt raportate la salariile din 2018. Noi avem un spor de 25% pe infecţioase şi asta e o problemă", spune Andra Elena Petcu, medic primar.

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară amenință cu greva generală. Sanitas, cealaltă mare federație sindicală, s-a mulțumit cu creșterile oferite de Guvern și a renunțat la proteste încă de la finalul lunii ianuarie. "Ne apropiem de 20.000 de semnături între salariaţi", spune Gabriel Predica, vicepreședinte FSSR.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă date luna trecută, fondul de salarii al angajaților din Sănătate va creşte cu 20 la sută în două tranșe - în martie și în iunie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » "Dacă ne scade sporul, nu mai vin la serviciu!". Ce salarii au medicii din România. Angajaţii din spitale ameninţă cu greva generală