Antena Meniu Search
x

Video De ce a trântit CCR legea care interzice cumulul pensie-salariu. 5 dintre cei 9 judecători beneficiază de ambele

Legea care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat a picat la Curtea Constituţională. Chiar judecătorii care au dat verdictul erau vizaţi de lege. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 05.10.2023, 20:13

Vezi și

"Toți cei 9 judecători ai Curții au considerat că legea adoptată de Parlament încalcă legea fundamentală. Mai exact, decizia Curții arată că legea care ar fi interzis cumularea pensiei cu salariul la stat încalcă dreptul la muncă - un drept fundamental prevăzut de Constituția României. Paradoxul face că 5 dintre cei 9 judecători CCR să cumuleze în prezent pensia cu salariul. Altfel spus, atunci când au judecat această speță, judecătorii CCR și-au validat practic dreptul de a cumula în continuare pensiile speciale cu salariile de magistrați ai Curții. De exemplu, președintele CCR, Marian Enache, cumulează două pensii speciale cu salariul de la Curte. Asta înseamnă venituri de la stat de aproape 16.000 de euro în fiecare lună. Dintre politicieni, cazul cel mai cunoscut este cel al președintelui PNL, Nicolae Ciucă. General în rezervă și fost șef al Armatei Române, liderul PNL cumulează în prezent pensia de militar cu salariul de președinte al Senatului, adică peste 6.500 de euro pe lună", a transmis reporterul Observator Marius Gîrlașiu.

Cumulul pensie-salariu este constituțional, a decis CCR

Curtea Constituţională a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea cumulului pensie-salariu, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei, a anunţat preşedintele CCR Marian Enache. Acesta a explicat că "interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie".

ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.

Pe acelaşi subiect

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României", a explicat Marian Enache, joi la Parlament.

Şeful CCR a mai spus că "Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial".

Cum a explicat decizia Curtea Constituțională

De asemenea, "Curtea a constatat şi că o condiţionare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcţie în sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituţie, întrucât ar fi create regimuri juridice paralele în funcţie de drepturile aflate în discuţie", mai arată comunicatul de presă al CCR.

Totodată, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plăţii pensiei şi nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea Constituţională a constatat că se încalcă şi dreptul de proprietate garantat de art. 44 din Constituţie, mai indică sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » De ce a trântit CCR legea care interzice cumulul pensie-salariu. 5 dintre cei 9 judecători beneficiază de ambele