Video De luni se închid şcolile. Ce vor face elevii. Liderul FSLI: "Fac un apel către părinţi"
Anul şcolar s-ar putea încheia mai devreme. Angajaţii din educaţie sunt hotărâţi să intre în grevă generală. Anunţul a fost făcut de liderii celor trei mari sindicate din învățământ, iar motivul este în principal legat de salariile mici. Potrivit legii, inițial trebuie organizată o grevă de avertisment, în care profesorii intră la ore, dar ei decid dacă țin cursurile sau doar supraveghează elevii.
"Mâine, între orele 11 şi 13 are loc greva de avertisment. Asta înseamnă că profesorii vor fi la ore, elevii vor merge la cursuri, dar profesorii nu sunt obligaţi să facă o activitate didactică. Ei vor fi obligaţi însă să-i supravegheze pe elevi. Aşadar, toată lumea merge la şcoală mâine, dar se va suspenda activitatea didactică.
Ce se întâmplă de luni, 22 mai însă, este cu totul şi cu totul diferit. Greva generală înseamnă că profesorii vor protesta la locul de muncă, dar pot fi de exemplu adunaţi în cancelarie, nu trebuie să-i supravegheze neapărat pe elevi la clasă, aşadar astăzi, la conferinţa de presă, sindicaliştii au cerut şi sprijinul părinţilor pentru această grevă generală. Aceştia vor ca elevii să fie ţinuţi acasă începând cu data de 22 mai.
Sindicaliştii şi profesorii cer salarii mai mari, pentru profesori dar şi pentru cadrele nedidactice, personalul auxiliar din şcoli, măcar pentru un profesor debutant spuneau sindicaliştii astăzi că ar merita un salariu egal cu salariul mediu brut pe ţară, faţă de 2.500 de lei cât este astăzi. Aşadar, de luni, grevă generală, începând cu 22 mai, nu ştim cât va ţine, dar pericolul cel mai mare este pentru elevii care urmează să dea examenele naţionale", a transmis reporterul Observator Mădălina Iacob.
Sindicaliştii din sistemul de educaţie au transmis, marţi, un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală în perioada grevei generale anunţată a fi declanşată din 22 mai, ei arătând că în unele unităţi didactice toţi dascălii au semnat pentru participarea la grevă şi există riscul ca elevii să rămână nesupravegheaţi. Liderii de sindicat au precizat că, în perioada grevei, nu vor fi puse absenţe. În timpul grevei de avertisment, care va fi declanşată miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, elevii vor fi supravegheaţi, însă în clase nu se vor desfăşura activităţi didactice.
- Examenele naţionale, date peste cap de greva generală. Sindicaliştii îl critică pe Iohannis: "Preşedintele...
- Universităţile se alătură grevei generale din Educaţie. Anton Hadăr: Este foarte posibil să avem examene...
- Grevă de avertisment în Educaţie. Profesorii nu vor ţine cursurile miercuri, între orele 11-13. Grevă generală...
Apel către părinţi
"Greva generală care va fi declanşată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinţi să înţeleagă şi recomandăm în acelaşi timp să ţină copiii acasă, pentru sunt foarte multe situaţii în care sută la sută au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari şi este mai înţelept să rămână copiii acasă, decât să vină la şcoală şi să nu aibă cine să stea cu ei. Dar acolo unde sunt colegi care au spus nu (grevei - n.r.) nu au decât să se ocupe de ei. Dar grevă înseamnă încetarea lucrului şi nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează", a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, marţi, în conferinţa de presă în care a fost anunţată declanşarea grevei generale, transmite news.ro.
El a precizat că, potrivit legii, greva se face la locul de muncă, însă "este bine ca elevii să stea acasă" pentru că profesorii pot sta în cancelarie pe perioada conflictului de muncă. Sindicaliştii au afirmat că acele cadre didactice care vor fi în grevă nu vor fi obligate să asigure supravegherea elevilor.
Ce se întâmplă în timpul grevei de avertisment
În ceea ce priveşte greva de avertisment anunţată a se desfăşura miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, sindicaliştii au dat asigurări că elevii vor fi supravegheaţi în clase, însă nu se vor desfăşura, în acest interval orar, activităţi didactice.
"Nu se va desfăşura niciun proces instructiv-educativ, dar copiii vor fi supravegheaţi. Mâine nu îi trimite nimeni acasă. Este o grevă doar de două ore şi atunci în intervalul orar 11-13 îi vor supraveghea, astfel încât să nu fie niciun fel de problemă", a precizat, la rândul său, liderul Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.
Sindicaliştii au cerut părinţilor înţelegere, explicând că au apelat la această formă de protest "ca ultimă soluţie" pentru a-i determina pe guvernanţi să nu mai amâne luarea unor decizii vitale pentru sistemul de învăţământ. Liderii de sindicat le-au transmis elevilor că acţiunea de protest nu este una care să îi sperie, că aceasta este îndreptăţită şi că are rolul de a le asigura lor, elevilor, un viitor mai bun în ţară prin asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru educaţie.
Ei au precizat că, dacă nu se vor da examenele naţionale la acest final de an, vina nu va fi a angajaţilor din sistem, ci a guvernanţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰