Antena Meniu Search
x

Desfăşurare de forţe la Galaţi: Poligonul Smârdan, traversat de tancuri, blindate şi survolat de avioane de lupte. Totul, parte dintr-un scenariu pus la cale de NATO

Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi a devenit timp de două zile un adevărat câmp de luptă. Sute de militari, români şi aliaţi, s-au adunat pentru a participa la exerciţiul multinaţional "Dacian Strike 24". Antrenamentul a avut drept scop respingerea unui atac inamic pe teritoriile forţelor aliate. Astfel, terenul accidentat a fost traversat de tancuri şi blindate, iar cerul a fost survolat de avioane de luptă ce au lansat neîncetat bombe aupra ţintelor inamice.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 08:45

Nu suntem în război, ci într-un scenariu pus la cale de NATO. România este atacată de un potenţial inamic, iar peste 500 de soldaţi, români şi străini, îşi testează limitele într-un exerciţiu militar de mare amploare. "Să îi facem pe potenţialii noştri inamici să vadă că nu se merită să deschidă un război împotriva noastră pentru că vom învinge împreună", spune lt. Kris Kalaersts, locţiitor şef stat major.

Astfel, timp de două zile, poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, a devenit un adevărat câmp de bătălie. Cu armele la purtător sau aflaţi la bordul avioanelor de luptă sau tancurilor, militarii au avansat pe terenul accidentat. Rând pe rând, aeronavele care survolau cerul în căutarea inamicului au fixat ţintele, apoi au lansat bombele.

Lt. Kris Kalaersts, Canada, locţiitor şef stat major: Combinăm efectele forţelor aeriene şi forţelor terestre într-un mod mai bun şi astfel le integrăm în aşa fel încât să ne asigurăm că putem câştiga un război împotriva potenţialilor inamici.

Vezi și

Iar soldaţii nu s-au lăsat intimidaţi nici măcar de vremea potrivnică. "Noi trebuie să fim pregătiţi să operăm în orice condiţii de timp şi de anotimp. Astfel că orice deviere de la condiţiile normale este pentru noi o oprtunitate pentru a ne testa abilitatea de a ne adapta, improviza uneori şi a depăşi obstacolele", explică colonelul Ciprian Balica, comandantul diviziei SE.

Pe acelaşi subiect

Exerciţiul "Dacian Strike 24" la poligonul Smârdan

Cu toate astea, în ciuda efoturilor militarilor, prima piedică în calea victoriei nu a aşteptat să apară. "Limbajul tehnologic şi limbajul opraţional a fost în primă fază obstacol, însă după două zile de antrenamente, militarii au reuşit să se uniformizeze cu procedurile", mai adaugă colonelul Ciprian Balica.

Iar ca o noutate, anul acesta exerciţiul multinaţional "Dacian Strike 24" a depăşit graniţele ţării. "Am reuşit să executăm şi să asigurăm imagini în chatul de conducere a opereţiilor din trei zone distribuite la distanţă: într-un poligon din Bulgaria, un poligon din Capu Midia şi locaţia curentă", spune colonelul Ciprian Balica. La manevrele militare au participat militari americani din Divizia 82, Brigada Fanceză, dar şi Grupul de Luptă NATO din România. Totul în contexul războiului purtat de peste doi ani la graniţele ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Evenimente » Desfăşurare de forţe la Galaţi: Poligonul Smârdan, traversat de tancuri, blindate şi survolat de avioane de lupte. Totul, parte dintr-un scenariu pus la cale de NATO