Antena Meniu Search
x

Desfiinţarea SIIJ, aprobată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de Comisia juridică a Camerei. Toate amendamentele PSD au fost respinse.

de Redactia Observator

la 18.03.2021, 17:12

Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor - Mediafax Foto / Alexandru Dobre
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Raportul favorabil cu amendamente admise şi amendamente respinse a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Urmează ca raportul să fie votat într-un plen al Camerei Deputaţilor, care este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, Senatul fiind decizional.

Amendamentul adoptat de Comisie:

Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe acelaşi subiect

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”, prevede amendamentul deputatului minorităţilor Ionel Stancu admis de Comisie.

Un alt amendament adoptat de Comisie prevede că:

„După articolul 5, se introduce un articol nou, articolul 6, cu următorul cuprins:

Art.6 - La articolul 42 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alin. (5)-(8), cu următorul cuprins:

„(5) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează trimiterea în judecată a judecătorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

(6) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează trimiterea în judecată a procurorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

(7) Dacă cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată priveşte un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la soluţionarea respectivei cereri.

(8) Analizând cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată, secţia nu se poate pronunţa cu privire la temeinicia acuzaţiei şi nici cu privire la oportunitatea trimiterii în judecată, la legalitatea administrării probelor şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. Secţia corespunzătoare se pronunţă prin hotărâre, în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Secţia poate respinge cererea, prin hotărâre motivată”.

Şedinţă cu scandal

În şedinţa de joi a comisiei juridice a Camerei Deputaţilor unde este dezbătut proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în vederea emiterii unui raport, au fost dispute între preşedintele forului legislativ deputatul USR-PLUS Alexandru Badea şi parlamentarii PSD. Badea a ajuns să îi taie la un moment dat microfonul social-democratului Nicuşor Halici care i-a reproşat că nu respectă procedura. La şedinţă este prezent şi ministrul Justiţiei Stelian Ion, potrivit News.ro.

„Această Secţie a fost înfiinţată de Liviu Dragnea, într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România. Din punctul meu de vedere au fost două scopuri (ale SIIJ - n.r.) - primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kiseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a afirmat Alexandru Badea în şedinţa de joi a Comisiei juridice.

Preşedinţii CSM şi ÎCCJ au părăsit sala

Preşedintele ICCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sala unde are loc dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ după o jumătate de oră.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu, afirmă că s-a retras din cauza caracterului "intens politizat şi pe alocuri virulent al dezbaterilor", "percepţia publică de independenţă şi imparţialitate, care este esenţială pentru funcţionarea autorităţii judecătoreşti, impunând ca reprezentanţii acesteia să nu fie asociaţi din punct de vedere al imaginii publice cu una sau alta dintre opiniile antagonice exprimate de oamenii politici, în cadrul luptei politice". Corbu susţine că ICCJ rămâne deschisă dialogului privind organizarea judiciară şi funcţionarea justiţiei ca serviciu public, "cu dezideratul ca o astfel de dezbatere să se caracterizeze prin moderaţie şi echilibru, în special în comunicarea publică, elemente esenţiale pentru protejarea imaginii şi prestigiului justiţiei".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Desfiinţarea SIIJ, aprobată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor