Antena Meniu Search
x

Dexametazona, un medicament ieftin, este primul tratament eficient pentru COVID-19

Leacul pentru COVID-19 vine de unde nu te aştepţi. Şi medicii români l-au folosit încă de la începutul pandemiei. Dexametazona, un medicament ieftin şi folosit pe scară largă în lumea întreagă, este, oficial, primul tratament eficient împotriva noului coronavirus. Un studiu britanic arată fără dubiu că poate salva pacienţii în stare foarte gravă. OMS-ul a numit descoperirea "revoluţionară" şi a anunţat că îl va introduce în protocolul de tratament pentru coronavirus.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 20:30

Vezi și
  • Dexametazona se elibereaza doar cu prescripție medicală
  • Utilizarea în cazurile de COVID-19, decisă doar de medici

Rezultatele istorice vin de la Oxford. Dexametazona poate şi a salvat deja viaţa a sute de pacienţi în stare critică. Singurul medicament care reduce mortalitatea bolnavilor de coronavirus este folosit şi de medicii români, cu rezultate excelente.

Virgil Musta, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara - Îl administrăm şi noi în infecţia cu SARS-Cov-2, la formele cu insuficienţă respiratorie. El diminuează inflamaţia şi furtuna de citocine.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași - Am folosit dexametazonă în infecţia cu SARS-CoV-2 de la primele cazuri. Nu formele uşoare, formele care tind să treacă spre medii şi agravare.

Rezultatele pozitive, confirmate prin studii

Un total de 2104 oameni au primit dexametazonă în doze de câte 6 miligrame, timp de 10 zile în cadrul studiului coordonat de cercetătorii Oxford. Rezultatele au fost, apoi, comparate cu ale altor pacienţi infectaţi cărora li s-au aplicat alte scheme de tratament.

Peter Horby, directorului Centrului de Cercetare al Universităţii OxfordPentru pacienţii cu COVID-19 care sunt ventilaţi, medicamentul Dexametazonă, aministrat ca tabletă sau prin injectare, reduce riscul de deces cu 35%. Pentru pacienţii din saloane care au nevoie de oxigen şi au COVID, reduce riscul de deces cu aproximativ 20%.

La fel de important este că lumea întreagă are acces la el, iar preţul este minim. Dexametazona este folosită de zeci de ani pentru a trata infecţiile respiratorii, artrita sau alergiile. În farmaciile din România, o cutie cu 5 fiole costă aproximativ 7 ron.

Virgil Musta, medic primar, Spitalul de Boli Infecţioase din TimişoaraEu cred că cel mai important este să înţelegi pacientul, să înţelegi mecanismul patogenic şi să-l foloseşti atunci când trebuie. Şi dacă îl foloseşti când trebuie, atunci are efect sigur.

În România, medicamentul se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală. Nu poate fi folosit ca prevenție, și nici nu poate fi luat acasă. Doar medicii ştiu exact în ce fază a bolii trebuie dat acest medicament şi cum să-l administreze în cazul altor afecţiuni. Folosit pe o perioadă lungă de timp, medicamentul poate da reacţii adverse importante, precum depresie, insomnii sau probleme digestive serioase.

Autorii studiului cred că medicamentul ar fi putut salva până la 5.000 de vieţi doar în Regat dacă ar fi fost folosit de la începutul pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Dexametazona, un medicament ieftin, este primul tratament eficient pentru COVID-19