Antena Meniu Search
x

Din culisele comunismului! Nicolae şi Elena, amor cu gardianul la uşă

Înainte de a deveni marele dictator, Nicolae Ceauşescu a fost implicat în câteva evenimente care par să îi ştirbească şi mai tare imaginea

 Înainte de a deveni marele dictator, Nicolae Ceauşescu a fost implicat în câteva evenimente care par să îi ştirbească şi mai tare imaginea

Avea doar 23 de ani când s-a îndrăgostit nebuneşte, dar şi când a fost închis pentru "lipsă de vigilenţă şi de conspiraţie".

După arestare, Ceauşescu a fost anchetat la Prefectura Capitalei câteva zile. Apoi, la Consiliul de Război. L-au dus, în cele din urmă, pentru efectuarea condamnării la închisoarea Jilava. A stat aici din vara lui 1940 până în februarie 1942.

Aşa cum apare din memoriile unor întemniţaţi la Jilava, locul era groaznic prin umezeală, întuneric şi percepţia de-a fi, deja, îngropat sub pământ. Fortul 13, unul dintre cele 18 construite între 1860-1870 pentru apărarea Bucureştiului de turci, a fost întâia dată folosit ca închisoare în 1907. Aici, au fost ţinuţi sute de răsculaţi din satele ilfovene, scriu cei de la Historia.ro.

A înşelat administraţia pentru a se întâlni cu cea care i-a furat inima!

Aici, deţinutul Ceauşescu avea să se întâlnească, sub ochii gardianului, cu iubita lui. Înşelase administraţia închisorii, nu şi vigilenţa partidului care avea să afle despre isprava lui.

Faptul e menţionat sec, pentru prima dată, în chestionarul completat de Ceauşescu în februarie 1945. La rubrica sancţiuni de partid, declara un vot de blam şi o "observare", specificând în autobiografia ce însoţeşte chestionarul următoarele: "În timpul şederii la Jilava, obţinând posibilitatea de a merge la Spitalul Militar pentru repararea danturii am făcut o mare greşeală. Împreună cu o tovă am fost la o casă technică în care erau nişte cunoscuţi de ai noştri." Numele fetei nu este menţionat, însă adevărul avea să iasă la iveală ceva mai târziu.

Două dosare diferite, acelaşi eveniment notat

Simetric, în dosarul Elenei Ceauşescu, întocmit cu ocazia verificărilor de partid, apare o sancţiune pentru lipsă de vigilenţă şi conspirativitate. Soţia lui Ceauşescu declara în 4 decembrie 1949: "Mi s-a dat un avertisment pentru că am călcat regula conspiraţiei. Am mers la închisoare fără să cer voie şi am intrat într-o casă conspirativă".

Din dosar reiese clar cum, prin 1940, "Lenuta" venea la vorbitot cu Nicolae. "A lucrat ca secretară a Sect. III Albastru, până în 1941, când în urma unei greşeli de conspiraţie (l-a dus pe tovarăşul Ceauşescu împreună cu gardianul ce-l însoţea într-o casă conspirativă a CC UTC a fost suspendată din muncă". În condiţiile date, cel puţin gardianul, dentistul şi gazda casei conspirative au fost mituiţi. Documentul mai arată că cei doi "s-au abătut" de mai multe ori, desigur, cu gardianul după ei...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Din culisele comunismului! Nicolae şi Elena, amor cu gardianul la uşă