Antena Meniu Search
x

Diplomații ruși din Coreea de Nord se confruntă cu o „lipsa acută” de alimente

Diplomații ruși din Coreea de Nord sunt din ce în ce mai frustrați din cauza „condițiilor severe” cu care se confruntă din cauza măsurilor anti-coronavirus au separat țara de restul lumii.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 01.04.2021, 19:35

Steagul Rusiei şi al Coreei de Nord
Diplomații ruși din Coreea de Nord se confruntă cu o „lipsa acută” de alimente - Shutterstock
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Într-o declarație făcută joi, Ambasada Rusiei la Phenian a declarat că diplomații din țară se confruntă cu o lipsă acută de bunuri esențiale din cauza restricţiilor de coronavirus şi au subliniat existenţa unui exod în desfăşurare a diplomaţilor străini, în ţară.

"Părăsirea capitalei [nordice] coreene poate fi înțeleasă, deoarece nu toată lumea poate rezista severității fără precedent a restricțiilor totale, lipsa acută de bunuri esențiale, inclusiv medicamente și lipsa de oportunități de a ne trata problemele de sănătate", a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei, adăugând că anumite persoane din staff au decis să plece din cauza problemelor.

Într-o mișcare neobișnuită la începutul acestui an, Ministerul Rus de Externe a publicat un videoclip dramatic ilustrând un grup de diplomați ruși și familiile lor plecând din Coreea de Nord cu un vagon feroviar împins manual.

Rusia, nemulţumită de condiţiile de trai ale diplomaţilor ruşi trimişi în Coreea de Nord

Potrivit unui diplomat de rang înalt din Moscova, care avea cunoștință de această problemă, Ministerul de Externe a publicat filmările, care au fost distribuite pe larg pe rețelele de socializare, pentru a „presa şi a umili” guvernul nord-coreean cu privire la modul în care îi tratează pe diplomații ruși.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Rusiei nu îi place să pună Coreea de Nord în faţa reflectoarelor aşa, dar a fost foarte nemulţumită de tratamentul dur pe care cetăţenii săi trimişi acolo l-au primit. Există deficiențe reale de alimente și medicamente, așa că au decis să facă o declarație publică în baza videoclipului”, a declarat diplomatul pentru The Moscow Times, în condiții de anonimat.

Coreea de Nord a fost una dintre primele țări care a închis frontierele din cauza Covid-19 și a impus restricții comerciale stricte cu China și Rusia, fiind învecinate, dar aceste restricţii i-au costat enorm în ceea ce priveşte economia ţării. Ministerul rus de Externe a declarat anterior că diplomații ruși nu au putut să-și părăsească casele din cauza măsurilor stricte de carantinare naţională.

Potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Coreea de Nord a raportat zero cazuri Covid-19 confirmate începând cu 18 martie. Coreea de Nord raportează propriul bilanţ către OMS.

În aceeaşi declaraţie publicată pe Facebook, joi, Ambasada Rusiei la Phenian a publicat fotografii despre ceea ce par a fi ambasade străine, rămase pustii în capitala Coreei de Nord, adăugând că mai puţin de 290 de cetățeni străini și doar nouă ambasadori au rămas în Coreea de Nord: „Le dorim colegilor noștri din corpul diplomatic de la Phenian, faţă de care am devenit deosebit de apropiați în lunile dure de carantinare în pandemia Covid, o întoarcere în condiţii fericite în ţara lor”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Diplomații ruși din Coreea de Nord se confruntă cu o „lipsa acută” de alimente