Antena Meniu Search
x
LIVE

DNA: Directorul Unifarm ar fi cerut 760.000 euro mită pentru o achiziţie de măşti şi combinezoane neconforme

Directorul Unifarm, Ionel Eugen Adrian, este acuzat de procurorii anticorupție că a cerut mită 760.000 de euro unui intermediar pentru o achiziţie de măşti şi combinezoane neconforme.

De Ana Maria Ghiarasim la 23.06.2020, 15:56
Directorul Unifarm, acuzat că ar fi cerut mită pentru o achiziţie de măşti şi combinezoane neconforme
Directorul Unifarm, acuzat că ar fi cerut mită pentru o achiziţie de măşti şi combinezoane neconforme - Adrian Ionel/Facebook
  • Şeful Unifarm s-a întâlnit cu intemediarul la un restaurant, unde i-a cerut suma de 760.000 de euro.
  • Contractul a fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020.

Potrivit DNA, acesta a produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA.

Directorului general al Unifarm, Ionel Eugen Adrian, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Mai exact, Ionel Eugen Adrian ar fi cerut 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o firmă, pentru ca Unifarm SA, companie de stat, să-i dea un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu coronavirus - este vorba de 250.000 de combinezoane și 3.000.000 de măști chirurgicale, se arată în comunicatul DNA.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. 

Şeful Unifarm s-a întâlnit cu intemediarul la un restaurant

În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Măştile nu corespundeau cu cele din contract

Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane.

Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.

Separat de cele anterior menționate, s-a mai reținut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale. Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020).

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » DNA: Directorul Unifarm ar fi cerut 760.000 euro mită pentru o achiziţie de măşti şi combinezoane neconforme