Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Două dintre sceptrele lui Nicolae Ceauşescu, scoase la licitaţie în Franţa. S-a deschis dosar penal

Autorităţile române au dat de urma a două dintre sceptrele lui Nicolae Ceauşescu. O casă de licitaţie din Germania le-a scos la vânzare în Franţa, în luna mai a acestui an. Ministerul Culturii a sesizat imediat autorităţile care au deschis un dosar penal.

de Maria Rohnean

la 07.08.2024 , 08:24

Bunurile au fost retrase de la comercializare, iar autorităţile fac acum demersuri pentru a le aduce în România. Cele două sceptre au o istorie surprinzătoare. În ziua în care Nicolae Ceauşescu devenea preşedinte ales de Marea Adunare Naţională a Republicii Socialiste România, Ştefan Voitec, politician comunist român, la acea vreme, şi preşedintele Marii Adunări Naţionale i-a înmânat eşarfa tricoloră şi sceptrul prezidenţial.

Preţul de vânzare pornea de la 20.000 de euro

Mulţi s-au întrebat, la acea vreme, ce caută un sceptru în mâinile unui preşedinte. Chiar Salvador Dali i-a trimis o telegramă prin care îl felicita ironic pentru acest gest. Comuniştii nu au prins sarcasmul şi au publicat mesajul chiar în ziarul Scânteia. Al doilea sceptru i-a fost oferit la momentul la care Nicolae Ceauşescu devenea comandant suprem al Forţelor Armate. După 1989 se credea că urma sceptrelor a dispărut şi se credea că au fost confiscate de revoluţionari.

Vezi și

Vânzătorul a postat mesajul în urmă cu trei luni, chiar pe pagina lui de socializare, iar preţul de vânzare pornea de la 20.000 de euro. Acum acuzaţiile sunt de tainuire, furt calificat şi spălare de bani, iar dosarul este instrumentat de Parchetul General. 

Maria Rohnean Like

„Jurnalismul e un mod de viaţă!” Este principiul după care mi-am ghidat activitatea de reporter şi pe care caut să-l transmit şi mai tinerilor mei colegi pe care am ajuns să-i coordonez. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Evenimente » Două dintre sceptrele lui Nicolae Ceauşescu, scoase la licitaţie în Franţa. S-a deschis dosar penal