Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Două dintre sceptrele lui Ceaușescu, depistate în Franța. Suma uriașă cu care au fost scoase la vânzare

Autorităţile române au dat de urma a două dintre sceptrele lui Nicolae Ceauşescu. O casă de licitaţie din Germania le-a scos la vânzare în Franţa, în luna mai a acestui an. Ministerul Culturii a sesizat imediat autorităţile, care au deschis un dosar penal. 

de Maria Rohnean

la 06.08.2024 , 21:33

Bunurile au fost retrase imediat de la comercializare, iar autorităţile fac demersuri pentru a le aduce în România. 

Cele două obiecte au o istorie surprinzătoare. În ziua în care Marea Adunare Naţională l-a ales, în 1974, pe Nicolae Ceauşescu preşedinte al Republicii Socialiste România, Ştefan Voitec i-a dăruit eşarfa tricoloră cu stema ţării şi sceptrul prezidenţial, copiat după unul al Regelui Ferdinand. Istoricii spun că, la acea vreme, mulţi s-au întrebat cum poate sta un sceptru în mâinile unui preşedinte. Salvador Dali i-a trimis o telegramă prin care îl felicita ironic pentru acest gest.

Sceptrul lui Ceaușescu, subiect de glumă pentru Salvador Dali

Vezi și

Pentru că nu au prins sarcasmul, comuniştii au publicat scrisoarea în ziarul Scânteia. Al doilea sceptru i-a fost oferit la momentul la care Nicolae Ceauşescu devenea comandant suprem al forţelor armate. După Revoluţia din 1989, urma sceptrelor s-a pierdut şi s-a crezut că au fost confiscate de revoluţionari.

Vânzătorul din Germania a postat anunţul privind licitaţia şi pe pagina lui de socializare, în urmă cu trei luni. Acesta a pus un preţ de pornire de 20.000 de euro. Acuzaţiile sunt de furt calificat, tăinuire şi spălarea banilor. Dosarul este la Parchetul General.

Maria Rohnean Like

„Jurnalismul e un mod de viaţă!” Este principiul după care mi-am ghidat activitatea de reporter şi pe care caut să-l transmit şi mai tinerilor mei colegi pe care am ajuns să-i coordonez. ...

Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Ştiri externe » Două dintre sceptrele lui Ceaușescu, depistate în Franța. Suma uriașă cu care au fost scoase la vânzare