Antena Meniu Search
x

Video Două milioane de euro pentru 500 de metri de stradă. Cum au cheltuit autoritățile din Târgu Jiu o avere pentru lucrări de mântuială

Peste două milioane de euro. Atât a costat modernizarea unei străzi din Târgu Jiu, pe o porţiune de numai 500 de metri. E parte din Calea Eroilor, care uneşte parcurile unde sunt expuse cele mai importante opere ale lui Brâncuşi. În timp ce oamenii reclamă că materialele folosite şi lucrările nu ar fi de cea mai bună calitate, municipalitatea răspunde că aşa a fost proiectul: cu imperfecţiuni. Modul în care s-au cheltuit banii e verificat acum şi de procurorii anticorupţie.  

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 10.11.2023, 17:54

Vezi și

Calea Eroilor are aproape un kilometru şi jumătate. Porneşte de lângă Poarta Sărutului. Prima parte va fi modernizată anul viitor. Al doilea tronson, de 500 de metri, tocmai ce a fost reabilitat, cu 2 milioane de euro.

Lucrările, care trebuiau să dureze 9 luni, s-au întins pe trei ani. Mai întâi pandemia, apoi neconcordanţele între hârtii şi situaţia din teren, dar şi aproape 30 de dispoziţii prin care s-a modificat proiectul au întârziat finalizarea. Asfaltul a fost înlocuit cu piatră naturală, cablurile au fost îngropate şi a fost înlocuit mobilierul stradal. Deja, multe pietre s-au spart, iar altele pot fi desprinse cu mâna goală.

Două milioane de euro pentru 500 de metri de stradă

Bărbat: Să facă repede, să ia banul. Dacă or fi terminat lucrarea.

Pe acelaşi subiect

Reporter: E terminată, acum se fac ultimele retuşuri, se rostuiesc.

Bărbat: Înseamnă că o rezolvă, nu pot să lase aşa.

Alți localnici: După mulţi ani şi chin s-a făcut aşa ceva. Se putea şi mai bine. Ca să pui nişte pavele şi astea, două milioane de euro consider mult.

-  Mi se pare un pic dubioasă. 

Reporter: De ce?

- Pentru că trec eu acum şi nu am o trecere de pietoni să trec încolo. Aşa se lucrează în România. Nu e la milimetru pusă. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Autorităţile spun că tocmai asta s-a căutat: piatră de mai multe forme, dimensiuni, culori, cu imperfecţiuni, chiar fisuri, care să fie aşezată pe nisip astfel că nici rosturile nu sunt egale. Ca în final, strada să arate ca un preş ţărănesc, aşa cum a descris arhitectul în proiect.

Raul Chiriac, director de investiţii Primăria Târgu Jiu –reporter: Piatră autohtonă, din andezit, tăiată semimanual, mobiliern urban cu un design meşteşugăresc prelucrate în atelier, şi nu uzinat. Lucrările s-au derulat respectând toate cerinţele de calitate

Iniţial, o companie din Italia a câştigat licitaţia. Apoi, de lucrări s-a ocupat o firmă din Giurgiu.

Gabriel Simedrea, constructor: Mai sunt retuşuri, da, pentru că ne confruntăm cu o problemă. Strada nerecepţionată este pusă la circulaţia tuturor. Trec pe ea, apar diferite alte probleme. Am avut vizite făcute de proiectant, de dirigintele de şantier, de beneficiar şi mai avem trei sau patru controale de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, trecute toate.

Banii i-a dat Ministerul Dezvoltării, unde au ajuns mai multe reclamaţii de la Târgu Jiu.

Victor Banţa, secretar general adjunct Ministerul Dezvoltării: Au fost nenumărate petiţii, sesizări primite de la cetăţeni din municipiul Târgu Jiu, dar nu numai, de la presă şi din alte organizaţii neguvernamentale care şi-au urmat cursul firesc. Le-am îndrumat la toate instituţiile responsabile. Comisia de recepţie va verifica atât vizual, cât şi scriptic atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ.

Sesizări au fost făcute şi la DNA. Surse Observator spun că procurorii anticorupţie verifică mai multe documente astfel că nici recepţia lucrărilor nu s-ar putea face până la finalizarea verificărilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Două milioane de euro pentru 500 de metri de stradă. Cum au cheltuit autoritățile din Târgu Jiu o avere pentru lucrări de mântuială