Antena Meniu Search
x

Două zile libere pe an, plătite de angajator, pentru control la medic. Proiectul de lege a fost depus în Senat

Într-un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari în Senat se propune ca salariaţii să poată primi două zile libere plătite de angajator pe an, pentru depistarea din timp a bolilor printr-un control la medic. De aceeaşi învoire ar putea beneficia şi studenţii sau elevii.

de Redactia Observator

la 04.07.2024 , 10:31

- Shutterstock

Proiectul vizează depistarea precoce a bolle, printr-un screening la medic specialist, conform Legii drepturilor pacientului  nr. 46/2003, conform avocatnet.ro.

Ce măsuri ar putea fi introduse

Astfel, pentru promovarea screening-ului se propune acum introducerea următoarelor măsuri:

Articolul continuă după reclamă
  • două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;
  • două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
  • două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.
Pe acelaşi subiect

Angajaţii vor fi nevoiţi să trimită către anajator cereri care vor trebui să conțină mai multe variante de programare a zilelor libere și vor trebui depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus. Angajatorul va stabili apoi pe baza cererii când va acorda aceste zile libere, în funcție de cât de mult îi afectează activitatea fiecare propunere.

Ce amendă ar putea risca angajatorii care nu respectă legea

După ce are acordul angajatorului, salariatul va putea merge la medicul de familie, de unde va lua o adeverință prin care dovedește că a făcut screening-ul. Adeverința va trebui depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.

Dacă nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru a merge la medic, angajatorii vor risca să fie amendați de către inspectorii de muncă cu sume de până la 2.500 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Evenimente » Două zile libere pe an, plătite de angajator, pentru control la medic. Proiectul de lege a fost depus în Senat